Därför är det välkommet att Tommy Waidelich, ekonomisk talesman för Socialdemokraterna, nyligen sträckte ut en hand till Alliansen gällande bostadsmarknaden på DN Debatt.
Det finns flera skäl för överenskommelser över blockgränserna. Frågan är aktuell mot bakgrund av risken för en bostadsbubbla, men minst lika viktig för att motarbeta den rådande bostadsbristen. Att bostadsmarknaden präglas av stabila spelregler är dessutom viktigt för att alla ska kunna göra långsiktiga beräkningar.
Waidelich nämner att S exempelvis vill göra det enklare att hyra ut bostadsrätter. Det är en bra start. I dag krävs det först att bostadsrättsföreningen godkänner uthyrningen. Många säger konsekvent nej, om det inte finns särskilda skäl. Sedan får bostadsrättsägaren bara ta ut brukshyra, det vill säga samma hyra som liknande hyresrätter i allmänna bostadsbolag tar ut.
Om räntorna är höga eller oväntat stiger finns det en risk att du inte får ta ut hyra som täcker den faktiska kostnaden för lägenheten. Du får helt enkelt betala för en lägenhet du inte bor i. Har du sedan lån på ditt nya boende blir du dubbelt bestraffad vid en räntehöjning. Med tanke på att cirka hälften av alla bostadslån har rörlig ränta kan ränteförändringar påverka utgifterna kraftigt. Givetvis kan du binda lånen på bostaden, men betalar då premie till banken för säkerheten. Sedan ska man lägga till krånglet att ta reda på vilken hyra som får tas, anlita jurist för kontrakt och dessutom lyckas övertyga bostadsrättsföreningen om att få hyra ut. Inte konstigt att andrahandsmarknaden inte direkt blomstrar.
På vilket sätt är det då som S vill underlätta uthyrandet av bostadsrätter? Jo, om man frågar får man veta att de vill ge en morot till bostadsrättsföreningar att säga ja genom att de får möjlighet att ta ut en administrativ utgift. I övrigt är S öppna för förslag, så länge det inte handlar om marknadshyror.
Men det är just där problemet ligger. Om det blir en bostadskrasch är det bra att kunna undvika att sälja till ett lägre pris än lånet. Men med brukshyra riskerar ändå familjer med stora lån och små marginaler att drabbas hårt av dubbel ränta - både för den uthyrda lägenheten och den de behöver bo i. Det rimmar illa med det ursprungliga syftet.
Alla steg är bra, även små steg. Men lite hårdare får nog Socialdemokraterna ta i om de ska lyckas vinna tillbaka storstadsfamiljerna med stora lån och de urbana unga som främst drabbas av bostadsbristen.