Det är några av budskapen under den första nationella donationsveckan, som inleds i dag måndag.
– Antalet organdonatorer skulle behöva fördubblas. Att åstadkomma detta borde inte vara en omöjlighet. För ett svenskt genomsnittssjukhus innebär det bara att antalet donatorer ökar från en till två per år, säger överläkare Lars Bäckman, chef för Akademiska sjukhusets transplantationsenhet.
Det var han som i början av året fick Socialstyrelsens donationsråd att ställa sig bakom idén om en nationell donationsvecka i anslutning till den europeiska donationsdagen 23 oktober. Veckan riktar sig till både allmänheten, patienter och vårdpersonal.
– Det är viktigt att alla som är villiga att donera organ när de dör gör sin vilja känd. Om de verkligen gjorde det skulle vi knappast längre ha någon brist på organ till transplantationer, säger Lars Bäckman.
I själva verket visar upprepade undersökningar att Sverige är det land i Europa där donationsviljan hos allmänheten är allra högst. Drygt 80 procent av svenskarna är positiva till att donera organ och vävnader när det dör.
– Trots detta är andelen donatorer i förhållande till folkmängden mer än dubbelt så hög i Spanien som i Sverige. Ett skäl är att bara hälften av dem som är positiva till organdonation gjort sin vilja känd. Ett annat är att den spanska sjukvården är mycket bättre organiserad för att kunna tillvarata organ, säger Lars Bäckman.
I Sverige är transplantationsköerna längre än någonsin. I dag väntar 750 svårt sjuka patienter på en njur-, hjärt-, lever-, bukspottkörtel- eller lungtransplantation.
– Man räknar med att var tionde patient i kön till ett hjärtbyte dör akut innan ett lämpligt donatorhjärta dyker upp. Och trots att de får dialys avlider även patienter i kön till njurtransplantationer efter en mer långsam, gradvis försämring, säger Lars Bäckman.
Ett organ som saknar blodcirkulation, som det gör om hjärtat slutar slå, förstörs snabbt. Därför är det egentligen bara den lilla andel av alla döda som dött i respirator – som på konstgjord väg upprätthåller blodcirkulationen efter att hjärnans alla funktioner upphört – som lämpar sig som organdonatorer. I Sverige tillvaratas årligen organ från drygt 100 organdonatorer.
– Som väl är görs en växande andel av transplantationerna med organ från levande donatorer, som avstått sin ena njure eller en bit av sin lever. Vi har också blivit allt bättre att använda olika organ från en och samma döda givare till flera olika patienter. Men för att ordentligt korta köer och väntetider och ge varje patient bästa möjliga organ skulle antalet donatorer åtminstone behöva fördubblas, säger Lars Bäckman.