Rekordlång kö för socialbidrag
Kön är rekordlång på mottagningsenheten för socialbidragssökande i Uppsala kommun. Den som vänder sig till mottagningen i dag får vänta ända till den 23 augusti för att bli uppringd. Ungefär en tredjedel av de socialbidragssökande är under 24 år. Arbetslösheten slår särskilt hårt mot de unga.
— Det är beklagligt. Det är naturligtvis svårt för dem för den som behöver pengar. Det innebär också en stor belastning på vår personal, säger Lennart Andersson, verksamhetschef.
I juni månad brukar det vara extra många som anmäler sig som socialbidragssökande. Det är personer som nyligen har gått ut gymnasiet och inte lyckats att få jobb, och studenter vid universitet och vuxenutbildning som fått sin sista utbetalning av studiemedel i slutet av maj. Som situationen ser ut nu kan de få ett första samtal med handläggare inbokat lagom till dess att utbildningen startar igen för hösten.
— Vi vet att det brukar vara en puckel i juni. Men i år har det varit långt många fler sökande än vi hade beräknat, säger Lennart Andersson.
Omkring 600 personer i Uppsala står i kö för att få sina ansökningar behandlade. Ungefär en tredjedel av dem är födda på 80-talet och är alltså under 24 år, berättar Karin Mansikka, enhetschef på socialtjänsten.
— Arbetslösheten slår extra hårt mot de unga.
Köerna till mottagningen för socialbidragssökande har varit lång hela våren — mellan fyra och fem veckor. I maj anslog politikerna 875 000 kronor för att öka bemanningen så att väntetiden kortas. Pengarna ska räcka till tre extra tjänster under 2004. Men i den akuta situation som råder just nu har man dessutom anställt två extra vikarier, och söker efter fler som kan hoppa in med kort varsel.
I socialtjänstlagen finns ingen tidsgräns för hur lång väntetiden får vara för att få prata med en handläggare. Däremot finns ett nödrekvisit.
— Ingen ska behöva lida nöd i Sverige, säger Karin Mansikka.
Jour
För att möta detta jobbar två av socialsekreterarna i Uppsala jour och handlägger akuta ärenden. Men ju längre väntetiden för att få en ordinarie tid är, desto fler hamnar förr eller senare i jouren som akuta ärenden.
— Vi skjuter problemet framför oss, säger Karin Mansikka.
Hennes bedömning är att kommunen fortfarande klarar att uppfylla socialtjänstlagens nödrekvisit. Men i stället för att få hjälp samma dag får man ofta vänta till nästa dag.
Socialenheten på länsstyrelsen har ansvar för att bevaka om kommunerna i länet sköter sina socialtjänstverksamheter. Till hösten kommer en ordinarie granskning av Uppsala kommuns socialtjänst att ske.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!