Arrangören varnar för trängsel. Blodomloppet i Uppsala är nämligen uppe i 3 000 fler anmälningar än förra årets rekorddeltagande. Det berättar Per Måwe som är tävlingsledare för loppet. Deltagarna kommer att springa antingen fem eller tio kilometer med start på Ulleråkersvägen och målgång på Studenternas idrottsplats.
Uppsala är en av 14 städer som arrangerar Blodomloppet där målsättningen är att väcka uppmärksamhet på behovet av fler blodgivare. Samarrangemanget mellan blodcentralen vid Akademiska sjukhuset och Uppsala IF har med två veckor till start resulterat i 10 700 anmälningar. På riksnivå drog loppet 75 000 deltagare förra året.
– Vårt mål är 100 000 deltagare. Jag tror inte att vi når ända dit i år, men kanske till 90 000.
Trots det ökade trycket har arrangörerna i Uppsala ännu inte satt ett tak för antalet deltagare.
– Logistiken ska vi få ihop. Det viktiga är att folk har respekt för varandra för det är ingen tvekan om att det kommer att bli trångt längs banan, säger Per Måwe.
Vårruset, som äger rum 26 maj, med start och mål vid Kap-området nedanför Kungsängsbron, har hittills fått in 3 100 anmälningar. Korpen Uppsala räknar med ytterligare hundratalet motionärer till start vilket är jämförbart med tidigare år. Årets vårrus kommer att studeras extra noga av en grupp forskare. Johanna Ståhlberg, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen, deltar i projektet som går ut på att dokumentera växande fenomen som Tjejvasan, Vårruset, Tjejvättern och Tjejmilen.
– Jag tror att ökningen beror på en allmän hälsotrend och att det drar med sig allt fler. Ju fler som är med, desto roligare blir det.
Etnologen Karin S Lindelöf som leder projektet och själv ska springa Vårruset i Uppsala tycker att tjejloppen är ett intressant fenomen.
– Tjejloppen har vuxit explosionsartat. Något som vi sett är att arrangörerna trycker mycket på gemenskap, fest och glädje och att loppet kommer att vara utan jäkt och stress.
Intresset för att springa i lopp är dock inte bara stort till distanserna fem och tio kilometer. Stockholm Marathon 28 maj har 20 627 löpare anmälda, vilket är den högsta siffran i loppets historia.