Enligt färska siffror från bostads- och fastighetskonsulten Juni Strategi i Stockholm finns 1700 nyproducerade lägenheter ute till försäljning i Uppsalas just nu mot 700 på den ordinarie bostadsmarknaden. Så har det i stort sett varit under hela 2017.
– Uppsala sticker ut jämfört med andra kommuner och har varit en otroligt gynnsam bostadsmarknad de senaste två åren. Men nu går den in i en lugnare fas, säger Mona Kjellberg som är analytiker specialiserad på bostäder och kommersiella lokaler.
Juni Strategi följer Uppsalamarknaden veckovis och kan konstatera att det bara är några kommuner i Stockholm som har samma överutbud på nyproducerat. De flesta bostäder som är till salu i Uppsala ligger i nybyggda områden som Östra Salabacke, Rosendal, Librobäck och Industristaden.
– De har ungefär samma standard och prisnivå och är byggda för personer som har en relativt hög inkomst och den gruppen räcker inte längre till, säger Mona Kjellberg.
Samtidigt är efterfrågan på bostäder från andra inkomstgrupper fortsatt hög, men de har inte råd att köpa de dyra bostäderna.
– Nu har vi ett stort överutbud och det är en av flera orsaker till att priserna sjönk med tio procent i Uppsala under det sista kvartalet 2017.
Mona Kjellberg tror att priserna kan gå ner ytterligare något under 2018.
– Det gör att konkurrensen ökar så vi får troligen se mer rabatter, erbjudanden och prissänkningar. 2018 kommer att bli köparnas marknad. Sedan tror jag att bostadsbolagen kommer att börja bygga fler billiga lägenheter och hyresrätter, säger hon.
Det tror också Niklas Malmfors som är affärschef på NCC Building Sweden.
– För dyrare lägenheter, med ett pris över 50 000 kronor per kvadratmeter exklusive avgift finns inget intresse i dag. Just nu går det dåligt att sälja även i ett så attraktivt område som exempelvis vid Fyrisån i Industristaden, säger han.
Nickas Malmfors tycker att utvecklingen de senaste tre åren har varit "häpnadsväckande". Allt har gått att sälja.
– Nu går vi mot en lugnare marknad. Det är nog egentligen inte fel, säger han.
Kan det innebära att ett område som Ulleråker inte blir byggt?
– Byggt blir det men det kommer att ta längre tid än man trott. Tidigare räckte det med att 30 procent av bostäderna var bokade för att man skulle starta ett nytt bostadsprojekt. Nu kommer det att krävas 50 eller 70 procent, säger Niklas Malmfors.
Rosendals Fastigheters vd Henrik Svanqvist tycker också att det finns något sunt i den anpassning som sker.
– Det är ingen kris utan en mjuklandning. På lite längre sikt så är Uppsala en mycket intressant bostadsmarknad, säger han.
Rosendal Fastigheter har idag två projekt i försäljning, ett heter Grindstugan och ligger i Rosendalsområdet och ett på Mojjentomten i Knivsta. För att få alla lägenheter sålda räknar Henrik Svanqvist med att bolaget får "vässa sin säljinsats".
– Vi har en betydligt hårdare konkurrenssituation i dag. Men vi har en portfölj med både hyres- och bostadsrätter och kontorsfastigheter, så vi kan ställa om till annan produktion, säger han.
Klarar alla bolag det?
– Fungerar bostadsmarknaden så ska branschen sluta bygga dyra bostadsrätter nu och ställa om till produktion av billigare bostäder som andra samhällsgrupper efterfrågar. Det är ju fortfarande ett skriande behov av bostäder, säger Henrik Svanqvist.
Ska det lyckas anser Niklas Malmfors att kommunen måste dra ner på kraven på hållbarhet och snygg arkitektur som sticker ut.
– Det har drivit upp byggkostnaderna. Ska vi även kunna bygga billigare för nya målgrupper så måste kraven sänkas, säger han.
Hur agerar då köparna?
Enligt Andreas Lindqvist, mäklare vid Svensk Fastighetsförmedling, kom fler till de första visningarna i januari än innan jul.
– Flera säljare har fått sänka sina priser och införa hyresrabatter för att locka köpare. Många har nog också skjutit på sina köpbeslut till efter helgerna, säger han.
Hur det kommer att påverka bostadspriserna är svårt att sia om. För helåret 2017 landade utvecklingen på plus minus noll.
– Det kommer att ta ett tag innan marknaden svalt den puckel av bostäder som finns ute nu. Men jag ser positivt på 2018. Folk måste fortfarande byta bostad, för att de gifter eller skiljer sig, får barn eller bor för trångt.
Många flyttar fortfarande hit och Uppsala har landets bästa arbetsmarknad.
– Men det blir inte några stora prisuppgångar, säger Andreas Lindqvist.