Rekordmånga väljer rörligt bolån

Någon gång i vår väntas räntorna börja stiga från de rekordlåga nivåerna. Men fortfarande väljer många bolånekunder den kortaste bindningstiden för sina lån.

Uppsala2009-12-02 09:00
Hela 92 procent av bolåneföretaget SBAB:s utlåning under november skedde till kortast möjliga bindningstid, tre månader. Den genomsnittliga bindningstiden är nu nere i fem månader, enligt bolagets månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.
- Det här stämmer med vår bild. Det är många som väljer tremånadersräntan även om jag inte har några exakta siffror över utlåningen i Uppsala, säger Britta Vujanovic, privatmarknadschef på SEB i Uppsala.
"Bolåntagarna verkar vara orubbade i sin tro på att korta räntor kommer att ligga kvar på låga nivåer ännu ett bra tag framöver och att ränteuppgången blir mild när den väl kommer", skriver Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, i ett pressmeddelande.´

Ligger man på marginalen kan det vara en riskfylld strategi eftersom räntan väntas stiga framöver. Britta Vujanovic tror dock att de korta räntorna, trots den väntade räntehöjningen, förmodligen blir billigare för bankkunderna på lång sikt. Man måste dock ha en buffert för att klara av svängningarna på räntemarknaden.
- En bra tumregel är att spara 2 000 kronor om man har ett lån på en miljon kronor. Och det kan vara bra att sprida risken genom att dela upp lånet på olika bindningstider om räntehöjningen skulle komma tidigare än väntat.
För att den bundna femårsräntan ska löna sig krävs inte bara att den korta räntan når samma nivå som dagens fem årsränta, 4,1 procent. Den måste också stiga så pass mycket att det ska kompensera för den lägre kostnad man haft under den tid som den korta räntan varit lägre än 4,1 procent. Det innebär att den korta räntan behöver nå 6,7 procent senast november 2014 för att den femåriga räntan ska vara ett billigare alternativ för de bolån som tecknas i dag.

En effekt av att så många väljer kort bindningstid för sina bolån är att Riksbankens räntevapen blir mycket skarpare och effekterna av en räntehöjning märks mycket snabbare i ekonomin.
Det finns också en risk att den ökade känsligheten förräntehöjningar kan få en bostadsbubbla att brisera och snabbt ge sjunkande bostadspriser. Anders Heilborn, privatmarknadschef, privatmarknadschef på Handelsbankens kontor Uppsala City, är dock inte orolig för ett sådant scenario.
- Vi räknar i våra kalkyler med att kunderna måste klara en snittränta på 6,5 procent. Dessutom har Uppsala inte påverkats så mycket av lågkonjunkturen. Många har fått det bättre med sänkta skatter och räntor. Så jag känner mig inte orolig för Handelsbankens kunder, säger Anders Heilborn.


FAKTA
De billigaste boräntorna just nu
3 månader 1,48 procent
1 år 1,69 procent
2 år 2,39 procent
5 år 4,1 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om