– Lärarna har i sitt avtal inskrivet en rätt till utbildning inom sin arbetstid. Platsen vi ska resa till är kopplad till det sokratiska samtalet som vi arbetar med på skolan och syftet är att vi ska utveckla det arbetet, säger hon till UNT.
Som UNT tidigare berättat har resan väckt upprörda känslor bland föräldrar. De vittnar om besparingar och att barnen inte har tillräckligt med läromedel och skolmat. Lena Holmberg tillbakavisar föräldrarnas påståenden och kritiken mot resan, som hon uppger kommer att kosta 150 000 kronor.
– Ekonomin är god, budgeten är i balans och vi har inget underskott. Vi har gjort stora investeringar i datorer och bildkanoner i klassrummen. Vi har god tillgång till läromedel. Att lärare ibland kopierar ur läromedel till eleverna kan bero på att man inte tycker att materialet är fullgott i sin helhet.
Att föräldrarna ställt upp gratis med skjutsar beror på andra saker, resonerar hon:
– Hjälpt till har föräldrar alltid gjort och speciellt under lägre skolår. Det är inte unikt för Ramsta skola. Barnen får väldigt generösa matportioner. Sedan finns det vissa barn som tror att man bara kan leva på köttbullar.
Ramsta skola är inte den enda skolan som fortbildar lärarna utomlands: Personal på Stordammens skola har varit på fortbildningar och studieresor i Grekland, Italien, Spanien, New York och Helsingfors. Men samtliga resor har finansierats med EU-bidrag och andra externt insamlade medel, berättar skolans rektor Gabriella Ekström.
Lärare som tidigare arbetade vid grundskoledelen på Katedralskolan, numera placerad vid Västra Stenhagenskolan, har varit i Paris, Dublin och Åbo. Rektor Ingela Pettersson berättar att pengar togs dels från skolans budget för lärarfortbildning, dels från de arvoden man fått för att ta emot lärarstudenter på skolan.
Styrelsen för vård och bildning har ett arbetsgivaransvar för kommunens grundskolor. Men ordförande Cecilia Hamenius (FP) tycker inte att det finns anledning att ifrågasätta Ramsta skola.
– Jag kommer självklart att informera mig om ärendet men det är inte min sak att styra över pengarna. Vi har ansvar för att rektorer sköter sina tjänster men inte just hur rektorn planerar en fortbildningsresa.
Skolornas resor ska först godkännas av kontoret för vård och bildning. Men då handlar det om programmets innehåll, inte kostnaden.
– Om resan i sig äter upp pengarna till fortbildning så är det inte lämpligt. Men jag kan inte uttala mig om det i just den här frågan.