Rektor : Tid och kompetens behövs

Tid och kompetens. Det är vad lärarna behöver för att kunna sätta bra personliga omdömen på sina elever. Och det har lärarna vid Kvarngärdesskolan fått, menar rektorn Marianne Lövenstad.

Uppsala2010-03-02 10:01
I Skolverkets rapport om hur skriftliga omdömes ges i Sveriges skolor uppger 40 procent av lärarna och rektorerna att det förekommer bedömningar om elevers uppförande, trots att det inte det ska finnas med i ett skriftligt omdöme. Enligt Marianne Lövenstad på Kvarngärdesskolan i Uppsala förekommer det här inte på hennes skola, och förmodligen inte i Uppsala kommun över huvud taget.
- Vi har väldigt noga med detta, och det har hela kommunens varit. Ordning och uppförande ska inte tas upp i omdömet utan i utvecklingssamtalet, säger hon.

Uppsala kommun har satsat stora resurser på att utbilda lärare i arbetet med individuella utvecklingsplaner. Det här har lett till att kommunens skolor kommit långt i arbetet även med personliga omdömen och med betygssättning, tror Marianne Lövenstad. Just tid och kompetens är nycklarna för att omdömen ska bli riktigt och väl utformade, tror hon.
- Det är verkligen inte lätt att sätta omdömen, och det tar mycket tid. Kommunen satsning har varit grundlig, och vi på vår skola har fortsatt att prioritera detta. Att lärarna verkligen får tid är jätteviktigt, säger hon.

En annan kritisk synpunkt från Skolverket är att omdömena många gånger fokuserar på vad elever och föräldrar kan ändra på, i stället för på skolans insatser.
- Det är en dialog mellan, föräldrar, elever och lärare. Vi vill att läraren ska vara mer av en coach, som fokuserar på vad eleven kan och därifrån kan puffa eleven vidare framåt, säger Marianne Lövenstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om