Relationsbåten väcker tankar om framtiden
PÅ PLATS. Det är 17-åringarna som bär på svaret om vem som har makten i samhället. I alla fall om man frågar Alexander Bard som var en av föreläsarna på Relationsbåten.
Foto: PER LUNDSTRÖM
- Svälj inte whiskeyn under whiskeyprovningen. Då är ni idioter och kommer inte att orka upp till min föreläsning. Och kommer ni inte på den kommer ni att förbi idioter.
Alexander Bard är för de flesta mest känd för sina musikaliska eskapader, nu senast med bandet BWO i Melodifestivalen. Men han har fler alias - debattör, författare, psykoanalytiker, travhästuppfödare och folkpartist. Han har blåst upp mediestormar. Bland annat genom skapandet av Elitlistan, en mejlinglista med författare, journalister, skivbolagsdirektörer, forskare och andra maktmänniskor som medlemmar. Elitlistan kritiserades för att den uppmanade till elakt skvaller. Själv kallar Alexander Bard den för ett darwinistiskt experiment.
På Relationsbåten ska Alexander Bard tala om nätverkssamhället och väljer kort och gott att titulera sig som en av "världens främsta internetsociologer". Han har skrivit två böcker i ämnet och föreläser flitigt om sin framtidsvision och sina maktteorier. Han målar upp en bild av fyra samhällen: talsspråkssamhället, skriftspråkssamhället, tryckpressamhället och det interaktiva samhället.
- Makten flyttar alltid med den nya teknologin. Folk som använder den nya tekniken till sin fördel och skapar nätverk är den nya överklassen. Underklassen i dag är arbetslösa, medelålders män i Hällefors som inte kan nätverka, säger Alexander Bard.
- I dag handlar det inte längre om jaget eller individen. Dagens unga är devider. De lever i cybervärlden och skapar sina nätverk där. Man är de vänner man har på Facebook. Är du inte med där då är du inte att räkna med.
Ska man ta reda på var makten ligger och vart framtiden pekar ska man fråga en 17-åring, slår Alexander Bard fast.
- I deras drömmar finns svaren. De har just börjat få en egen uppfattning och tror fortfarande att allt är möjligt.
Efter föreläsningen står Lennart Roxendal och Rikard Rönnblom från REK revision kvar och diskuterar med Lina Björk från Uppsala konsert & kongress. Nya tankar har slagit rot.
- Jag försöker stoppa min 17-årige son från att hålla på så mycket med Facebook. Men nu har jag fått en tankeställare. Kanske är det han gör där inte helt oväsentligt, säger Lennart Roxendal.
Så vad har då 17-årige sonen - framtiden och nutidens spåkula - för drömmar?
- Ingen aning. Jag lär inte få veta det även om jag frågar. Men kanske får jag vet något om det om jag går med i hans internetnätverk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!