Livsmedelskontrollen besökte 84 stycken mindre livsmedelsföretag i Uppsala den första juni i år. Besöken som var oanmälda var också kortare än vanligt och ska fungera som ett komplement till de normala kontroller man genomför.
- Besöken är oftast föranmälda och då lägger vi flera timmar åt gången på varje ställe, säger Mikaela Ståhl. Det blir roligt med den här snabbare typen av kontroller som ett komplement, fortsätter hon.
Besöken som gjordes i juni var runt 15 minuter långa. Mikaela Ståhl menar att det ibland kan räcka med en kvart för att få en snabb bild av livsmedelssäkerheten på ett företag. Då tittar inspektörerna på allt från att det finns tvål och papper tillgängligt till formalia, att någon står som ansvarig för verksamheten.
- Man får ganska snabbt en bild av hur läget är. De här korta besöken i juni var ett experiment som föll väl ut. Men självklart fortsätter vi med våra normala besök också, säger hon.
På Kafé Kardemumma i Stadsbiblioteket är det lunchrusning och bakom disken fixas sallader och matpajer på löpande band. Kafé Kardemumma fick senast besök av livsmedelsinspektionen i juni, som då gav verksamheten godkänt.
- Det är ganska enkelt att ha det snyggt, fint och riktigt när det är så pass nya lokaler som vi har här i Stadsbiblioteket. Det kan vara svårare att anpassa en verksamhet som finns i äldre lokaler, säger Lotta Triller, som driver Kafé Kardemumma.
- Livsmedelshygien är jätteviktigt, det är helt enkelt en stor del av jobbet och vi pratar mycket om det med personalen. Mardrömmen vore ju att någon blev sjuk efter att ha ätit på kafeet, säger hon.
Lotta Triller tycker att det är bra med livsmedelsinspektionens kontroller, men hon tycker att egenkontroll är allra viktigast.
- Det är lätt att bli hemmablind och då är livsmedelsinspektionens kontroller bra, men det är först och främst nödvändigt att man själv har ordentlig koll på att verksamheten fungerar som den ska, säger hon.