Restauranger serverar rödlistat

Merparten av Uppsalas lunchrestauranger serverar rödlistade fiskar. Det framgår av Naturskyddsföreningens granskning i förra veckan.

Uppsala2011-10-05 16:37

Förra veckan besöktes ett 40-tal lunchrestauranger i centrala Uppsala för att få sina fiskmenyer granskade. Sammanställningen visar att 60 procent serverar rödlistade arter.

På Naturvårdsverkets röda lista finns tolv fiskar som är på väg att dö ut eller som odlas fram under förhållanden som är förknippade med miljöproblem. I asiatiska restauranger hittades jätteräkor i samtliga fall. Endast en pizzeria serverade rödtunga som också finns med på listan. Bäst av restaurangkedjorna var snabbmatskedjorna, enligt undersökningen.
- Det finns en låg medvetenhet. Folk har ett stort miljöintresse men det har ändå inte riktigt nått fram till frågan om fisk. Om konsumenterna håller sig borta från de här tolv fiskarna så gör man ett stort framsteg, säger Samuel Westin från Naturskyddsföreningen Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om