Restaurangmaten är för salt

En vanlig svensk äter ungefär 11 gram salt per dag. Livsmedelsverket menar att vi bör få i oss högst 6-7 gram salt dagligen, något som skulle sänka blodtrycket och dra ner risken för följdsjukdomar.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2009-02-09 07:02
Vi svenskar äter alldeles för mycket salt, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.
En enda portion vanlig restaurangmat ger nästan hela dagsbehovet av salt, visar en undersökning.

Nyckelhålsmärkta restauranger är ett nytt grepp för att minska saltmängden.
För ett år sedan gjordes en undersökning av restaurangmaten vid ett 20-tal krogar i Jönköpings län. Det visade sig att varje portion i snitt innehöll 4 gram salt. Det gällde i stort sett alla typer av mat med undantag för fiskrätter där salthalten låg ungefär en fjärdedel lägre. Slutsatsen är att restaurangmaten är alldeles för hårt saltad.

Den enskilda människan har rätt små möjligheter att få ner saltmängden. Det är inte bara att låta bli saltkaret eftersom det är gott om salt i den mat vi köper.
Dels är en del mat naturligt salt, dels har livsmedelsindustrin och storkök, till exempel restauranger, hällt i extra salt. Av de totala saltmängderna står den enskilde konsumenten bara för runt 20 procent.
- Därför är det viktigt att vi får med oss livsmedelsindustrin, restauranger, skolbespisningar och andra. Främst handlar det om att öka medvetenheten genom utbildning, säger Livsmedelsverkets chefsnutritionist Wulf Becker.

Utbildningarna ska skötas av föreningen Nyckelhålet på restaurang som bildades för en vecka sedan. Det är en ideell förening med medlemmar från bland annat livsmedelsföretagen och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. De restauranger som uppfyller vissa kriterier för hälsosam mat ska få använda nyckelhålssymbolen och de ska även vara uppmärksamma på behovet av begränsad saltanvändning.
2007 inledde Livsmedelsverket en kampanj med målet att halvera saltmängden i svenskarnas mat inom fem år.
- Det visade sig inte möjligt att nå målet. Vi har nu anslutit oss till EU:s mål på en 16-procentig minskning inom fyra år, uppger Wulf Becker.

Att dra ner på saltet kan ge rätt ordentliga hälsovinster. I en amerikansk studie minskade män med lätt förhöjt blodtryck sitt saltintag med 20-30 procent. På en tioårsperiod sjönk deras dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar med 25-30 procent.
Wulf Becker understryker att det är viktigt att välja salt som innehåller jod, annars finns risk för bristsjukdomen struma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om