Reste till USA för en halv miljon – trots sparkraven

Uppsala universitet måste spara 21 miljoner under 2025. Samtidigt flyger universitetsledningen till USA – för över en halv miljon kronor. 
Orimligt, tycker en kritisk källa.

Förra veckan åkte en delegation på tio personer från Uppsala universitet till USA. Resan har väckt kritik internt.

Förra veckan åkte en delegation på tio personer från Uppsala universitet till USA. Resan har väckt kritik internt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2025-03-18 16:30

Över 300 000 kronor för hotell och drygt 200 000 för flygbiljetter. 

Det är notan för universitetsledningens USA-resa som ägde rum vecka 11. Då är kostnader för mat, transport och annat inte inräknade.

– Den uppskattade totalkostnaden är svår att göra, men jag skulle gissa omkring 700 000 kronor, säger Pernilla Björk, Uppsala universitets kommunikationsdirektör.

undefined
"Det är ju ingen nöjestripp det här, utan det är mycket arbete", säger Pernilla Björk, Uppsala universitets kommunikationsdirektör.

Det var tio personer som åkte till Washington DC förra veckan, däribland rektor Anders Hagfeldt, prorektor Coco Norén och USA-professorn Dag Blanck. Efter tre nätter i USA:s huvudstad väntade en natt i New York och två i Boston. Delegationen från Uppsala besökte bland annat University of Maryland, svensk-amerikanska handelskammaren (SACCNY), New York Academy of Science, Harvard University och Broad Institute.

På agendan stod samtal om hur geopolitiska förändringar påverkar internationella samarbeten mellan universitet, risker och möjligheter med AI och hur forskning ska skyddas från inskränkningar på transparens och akademisk frihet. 

undefined
Universitetets rektor Anders Hagfeldt flög business till USA. Det gjorde även prorektor Coco Norén.

Mycket har hänt i forskningsvärlden sedan Donald Trump tog över makten i USA. Presidentbytet har till och med påverkat programmet för den här resan, berättar Pernilla Björk.

– Med nya Trump-administrationen minskar forskningsfinansieringen just nu drastiskt i USA. Vissa av personerna som Uppsala-delegationen skulle träffa på resan har inte sina jobb kvar längre. Och om den amerikanska finansieringen minskar kan det äventyra forskningsprojekt som Uppsala är med i, och då måste vi kanske gå in med mer egna pengar.

undefined
Förra veckan åkte en delegation på tio personer från Uppsala universitet till USA. Resan har väckt kritik internt.

Gänget från Uppsala universitet åkte trots det med ambitionen att ragga fler finansiärer till Uppsalas forskning. Sedan 2008 har Uppsala universitet fått 52 miljoner kronor i donationer från USA. Den största summan har gått till cancerforskning. 

– Vi har jättemånga samarbeten med USA och är måna om att upprätthålla de relationerna. Vi har med jämna mellanrum haft evenemang tillsammans med andra universitet i Washington, där många forskningsfinansiärer finns, för att berätta om svensk forskning, säger Pernilla Björk.

Samtidigt är Uppsala universitets förvaltning just nu hårt pressad av sparkrav. 

Anslagen från regeringen har minskat till alla lärosäten, och det leder till att 21 miljoner ska sparas in på Uppsala universitets förvaltning och administration under 2025.

undefined
Universitetet är en myndighet som får majoriteten av sin finansiering i form av anslag från regeringen. USA-resan finansieras dock med pengar från universitets fonder, enligt Pernilla Björk.

USA-resan finansieras med pengar från universitets fonder, men har ändå uppmärksammats internt för att vara onödigt påkostad. Inom universitet snackas det om att det kanske hade räckt med att 3-4 personer åkt på resan.

– Det som är rimligt är ju att rektor, prorektor, Dag Blanck och någon till åker. Att tre vicerektorer åker är konstigt och handlar bara om att folk inte kan säga nej, säger en källa till UNT.

undefined
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, följde med på resan i egenskap av expert på svensk-amerikanska relationer.

Några dagar efter hemkomsten till Uppsala beskriver universitetets rektor Anders Hagfeldt resan som "oerhört värdefull".

– Jag tror att vi kommer att se tillbaka på det som en historisk resa. När demokratier är under hot är universiteten, som står för akademisk frihet, en fundamental institution i samhället. Genom att vara på plats visar vi solidaritet med amerikanska universitet och att vi gärna vill fortsätta hjälpa till med forskning, studentutbyten och gästforskare, säger han.

Rent krasst, tillägger Anders Hagfeldt, leder resan förhoppningsvis till fler forskningssamarbeten. Han avslöjar att det redan kommit förfrågningar från University of Maryland.

undefined
En historisk resa. Så beskriver rektor Anders Hagfeldt att ha besökt amerikanska kollegor samtidigt som Trump-administrationen avskedar akademiker och drar in forskningspengar.

Men var det nödvändigt att åka 10 personer för uppskattningsvis 700 000 kronor?

– Vi gör liknande resor med ledningsgruppen och några experter varje vår och ska fortsätta med det. Jag tycker att det var värdefullt att ha med hela gänget. Och för universitetet är det en livsnerv att ha internationella kontakter, så jag ser det som en investering i den meningen. Men det är klart jag kan förstå frågan, vi lever i tider där det är ekonomiskt ansträngt på flera håll.

Och business-klass på flyget för dig och Coco Norén, var det motiverat?

– Ja, det kan jag stå för. Vi jobbar hårt på resorna och behöver vara på alerten. Att just rektor och prorektor åker beror på att vi står i centrum hela tiden, säger Anders Hagfeldt.

De åkte till USA

Anders Hagfeldt, rektor.

Coco Norén, prorektor.

Joakim Palme, vicerektor med ansvar för humaniora och samhällsvetenskap.

Charlotte Platzer Björkman, vicerektor med ansvar för teknik och naturvetenskap.

Mats Larhed, vicerektor med ansvar för medicin och farmaci.

Johan Tysk, rektorsråd, jobbar med externa relationer och fundraising, styrelseordförande i American Friends of Uppsala University.

Johan Kreuger, chef för forsknings- och samverkansstöd, ansvar för att skriva avtal för nya forskningssamarbeten.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, följer med som expert på svensk-amerikanska relationer.

Anna Ledin, forskningsrådgivare, har bra relationer och hjälpt till att få till möten med rätt personer vid de olika universiteten.

Anna Liv Jonsson, projektledare, har skött det praktiska, som att boka resor och hotell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!