Omkring fyrtio procent av alla i Sigtuna kommun som tidigare gick på försörjningsstöd blev i december förra året anställda av kommunen. Det rörde sig om allt från unga som aldrig haft ett jobb till läkare från utlandet som aldrig tagit sig in på arbetsmarknaden. De erbjöds arbeten inom till exempel parkförvaltningen, äldreomsorgen och skolan.
Yvonne Larsson, 62 år, från Märsta blev arbetslös och trodde att hon hade a-kassa. Det visade sig att hon enbart betalt in medlemsavgiften till fackförbundet och blev därför hänvisad till försörjningsstöd. Hon fick resursjobb i Kunskapens hus. I dag är hon fast anställd i receptionen där.
-Jag trivs väldigt bra. Jag gick aldrig hela året med resursjobb eftersom jag fick arbete här i receptionen, säger Yvonne Larsson.
Rose-Marie Lundell, 48 år, från Märsta, är fortfarande arbetslös trots att hon varit aktiv som resursjobbare under ett år. Hon sökte administrativa uppgifter men blev tilldelad att arbeta som elevassistent. När hon senare fick byta arbetsplats, blev det ändå inte som hon tänkt sig.
-Man skulle få gå bredvid och lära sig men jag fick inte göra så mycket. I dag är jag en erfarenhet rikare men jag är 2000 kronor fattigare i månaden eftersom jag inte har rätt till försörjningsstöd längre, säger Rose-Marie Lundell.
Antalet personer som var berättigade till försörjningsstöd ökade i hela landet under åren 2008-2011 till följd av förändringar inom Försäkringskassan och A-kassan. I Sigtuna kommun var ökningen högre än genomsnittet. Efter resursjobben går de som fortfarande är arbetslösa till a-kassa i stället för till försörjningsstöd eftersom medlemskap i a-kassan är obligatoriskt för att få ett resursjobb.
-Nej, den ansatsen har vi inte. Vi planerar fortsatta insatser för dem som haft resursjobb och söker arbete, säger Karin Paulsson verksamhetschef för Centrum för vuxenutveckling.
Resursjobb utvärderas
NYHETER. 164 personer med försörjningsstöd sattes i arbete för ett år sedan. En tredjedel av dem har jobb i dag. Någon känner sig nöjd, andra tycker att det kunde ha gjorts bättre.
Projekt pågår i tre år. Första fasen är arbete i ett år, det avslutades i mars 2013. Uppföljningsfasen och utvärdering kommer att ske fram till 2015 då ekonomiska utvärderingar samt sociala utredningar kommer att göras.
En delrapport presenteras i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 30 maj i år.
Resursjobben har nominerats till Kvalitetsutmärkelsen Götapriset som sedan 1989 delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentligt sektor. Pristagaren utses i november, på Kvalitetsmässan i Göteborg vars verksamhet ytterst leds av en ägargrupp bestående av regiondirektören i Västra Götalandsregionen och stadsdirektören i Göteborg.
Källa: Centrum för vuxenutveckling samt www.kvalitetsmässan.se