– Det är ju inte något system direkt, säger Madeleine Bengtsson och slår ut med armarna när hon visar upp sitt skrivbord i lägenheten på Rackarberget i Uppsala.
EFTERLYSNING: Ladda upp dina bilder! Har du "organiserat kaos" hemma? Tycker inte du heller om hetsen kring att ha ett "perfekt" hem? Mejla en bild från ditt hem med en kort beskrivning till www@unt.se
Hyllorna ovanför är belamrade med papper, prydnadssaker, vykort och färggranna burkar och på bordsskivan trängs datorn med en radio, en massa böcker, pennor, några medicinburkar och annat smått och gott.
– Jag jobbar en del hemifrån och tänkte att kontor, det ska man ha! Men datorn är lite paj, skärmen går inte att ställa upp. Då kom jag på att jag kan luta den mot lampskärmen här, säger Madeleine Bengtsson och visar upp sin tillfälliga lösning.
Hon är med i Facebookgruppen "Familyliving – the true story". Gruppen kände hon till sedan länge, men gick med först i januari när hon fick reda på att vem som helst kunde göra det.
– Jag tittar in ibland när jag känner att jag behöver skratta lite. De bilder som läggs ut är roliga och det är många sköna kommentarer. Det är jättebra att gruppen finns, hoppas att de som läser det här nu känner att man kan tillåta sig att slappna av lite. Sen kan jag i och för sig bli orolig för vad det ligger för räkningar här någonstans, säger hon fundersamt och blickar ut över sitt skrivbord.
Madeleine Bengtsson växte upp i en familj där det var viktigt med ordning och reda.
– Varje fredag var det städning. Pappa blev tokig om det så bara låg en penna framme. Så det här är lite av en motståndshandling. Samtidigt är det lite skamligt, undrar vad mina föräldrar ska säga om det här?
"Familyliving"-gruppen har funnits i sex år och bidragen strömmar alltjämt in, runt 30 bilder om dagen. Men gruppen startade inte som en motståndsrörelse, det har växt fram efterhand berättar grundaren Lotta Sjöberg.
– Det började med att jag tog en provprenumeration på en inredningstidning och irriterade mig på de välordnade bostadsreportagen med vita hem, vita barn i vita kläder och någon sorts påklistrad lycka på alltihop. Krocken med bilden av mitt egna hem var stor. Stöket, kaoset, vattenskadan, det ofärdiga hemmet.
Hon bestämde sig för att ta bilder av sitt eget hem som det var.
– Jag kompletterade bilderna med det där klassiska språket från inredningstidningar: ett skåp utan kökslucka där plastkassarna vällde ut på golvet blev "en öppen kökslösning".
Lotta Sjöberg lade sedan upp albumet på Facebook. Det tog fart och hon blev uppmanad att starta en grupp med den här inriktningen.
– Till en början var tanken att bara glädja andra, att få dem att skratta åt eländet och börja utforska sina hem med nya glasögon. Men med tiden växte ett allvar och en eftertanke. Våra bilder framstod som det enda tydliga motståndet till den kommersiella bilden av ett perfekt hem. Arbetet med gruppen handlade alltmer om att få ner normen till en realistisk nivå. Att sänka kraven, få mina medmänniskor att skämmas mindre över sitt stök och icke perfektion och få människor att känna igen sig i varandras vardag och att dela orkeslösheten i en tid då vi stressar mer än någonsin, säger Lotta Sjöberg.
Hon är övertygad om att vi behöver motbilder som är mer verklighetsförankrade. I dag menar hon att vi är så pass påverkade av idealbilder att vi även själva väljer att framställa våra liv efter den kommersiella mallen. Men det leder till stress och krav: inte bara om hur hemmet ska se ut, utan även arbetslivet och föräldrarollen. Och kroppen.
Även Madeleine Bengtsson drar paralleller till hälsotrender och "måsten" kring hur vi bör ta hand om oss.
– Om du inte går på gym är du konstig. Utöver att hemmet ser ska se perfekt ut måste man ha en perfekt kropp också.
I Facebookgruppen är det en klar majoritet kvinnor som postar bilder och kommenterar. Att städning och annat hushållsarbete genom tiderna har varit en syssla som oftast kvinnor fått stå för känner alla till. Men i dag, när vi gärna ser oss som jämställda och både män och kvinnor jobbar heltid, borde det väl se annorlunda ut?
– Än i dag utför kvinnan fler timmar i hemmet. Det är just det osynliga hushållsarbetet som vi lyfter fram i gruppen. Vi visar hur det blir när vi inte tar hand om det, menar Lotta Sjöberg och berättar att antalet män i gruppen faktiskt blivit fler genom åren.
Madeleine Bengtsson är inne på samma spår.
– Det är kvinnor som hanterar det här med ordning och städning. Och då menar jag att de både utför själva städningen och hanterar känslorna kring det.
Är det mer okej att män har det oordnat och skräpigt hemma?
– Ja, de som jag har dejtat har oftast haft det väldigt stökigt. Men om jag skulle komma hem till en kille som är pedantisk, ja då skulle jag bli nervös! skrattar Madeleine Bengtsson.
Något som allt fler frågar sig är om vi verkligen har råd och tid att alltid ha ett välinrett och toppfräscht hem. Vissa har det säkert, och då blir det också en klassmarkör som får klyftorna mellan människor att öka.
– Varje renovering vi utför är en investering. Vi förvaltar ett ekonomiskt värde när vi äger en bostad. Vi är inte bara boende, vi är också förvaltare. Alla har inte råd att vara med i denna karusell. Unga utan fast anställning, lågavlönade och människor med otrygga anställningar hamnar utanför, framhåller Lotta Sjöberg.
– Den som framför allt inte har råd med alla dessa renoveringar är väl moder jord, och våra barn.
På väggen ovanför Madeleine Bengtssons skrivbord sitter en dekal i blickfånget med texten "What happens in the world, stays in the world". Hon menar att uppehållandet kring vårt hem och våra kroppar har betydelse i ett större sammanhang.
– Det medför att vi individualiserar samhällsproblem.
I stället för att till exempel engagera oss politiskt är vi fullt upptagna med att skapa en perfekt bild av oss själva, vilket är dömt att misslyckas, menar Madeleine Bengtsson.