RFHL kritiskt till medicinering

Läkemedel mot mental ohälsa skrivs ut för lättvindigt i Uppsala län och många patienter får svårt att sluta. Risken är att de mår ännu sämre än tidigare, varnar RFHL som stöder de läkemedelsberoende.

Uppsala2007-03-30 00:01
- När man testat läkemedel i kontrollerade studier jämför mandemmed effekten av sockerpiller somliknat de antidepressiva. Då kan man där även jämföra antalet rapporterade självmord och försök efter att ha lagt ihop många sådana studier. Procentalen visade sig då vara större i grupperna som fått antidepressiva än dem som fått sockerpiller. Man kan alltså inte alls påstå att medicinenskyddar motsjälvmord. I en stor översiktsstudie med 87000 patienter fann man dubbelt så många självmordsförsök i medicingruppenjämfört medden andra, säger Staffan Utas vid Föreningen för hjälp åt läkemedelsberoende (RFHL) i Uppsala län.

Han möter nästan dagligen människor som upplever att de hamnat i ett beroende eller på andra sätt far illa av sina antidepressiva mediciner eller andra läkemedel. Han är kritisk till hur läkemedlen skrivs ut.
- Man pressar på människor denna hjälp utan att de också får någon att tala med som kan hjälpa till att reda ut problemen. Man måste minska förskrivningen och ta baksidorna av läkemedlen på allvar, säger han.

Staffan Utas konstaterar att läkemedlen kan vara en hjälp för deprimerade att ändra sina livsbetingelser. Men han varnar för en tillvänjning som gör människor ännu sämre, när de försöker sluta.
I dag sätts också medlen in för lättvindigt, anser han.
- Med de äldre medlen fanns en förståelse för att de var potenta. Människor blev ofta inlagda vid medicineringens början. I dag får man i bästa fall träffa en läkare första gången och sedan komma på något återbesök, inget däremellan.

Den höga förskrivningen i Uppsala län hänger samman med en tradition hos läkarna att lita till läkemedel, anser Staffan Utas, som är skeptisk till den förklaring som går ut på att vårdpersonalen är träffsäker i sina diagnoser.
- En annan vinkel är att man är snabb på att ta till sig signalerna från läkemedelsindustrin.
Han anser att det är dags för en haverikommission som tar itu med följderna av den ökande förskrivningen av läkemedel mot psykisk oro eller sjukdom.
- Man behöver utreda vad som hände och varför det gick fel. I stället kör man bara på och skriver ut nya medel eller högre doser.
FAKTA
Invånarna i Uppsala län fick näst mest antidepressiva läkemedel utskrivna i hela landet under 2006. Bara i Västra Götaland skrevs fler recept ut. I Uppsala län receptförskrevs och såldes i snitt nästan 80 dygnsdoser per 1000 invånare varje dag. I Stockholm var motsvarande siffra knappt 60. Lägst var förskrivningen och försäljningen på Gotland med drygt 50 doser per 1000 invånare varje dag.

Källa: Apoteket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om