Riksåklagaren kritisk mot Uppsalapolisen

Säreget och svårförklarat. Så beskriver Riksåklagaren Uppsalapolisens agerande i samband med att man för fyra år sedan förhörde en ung Uppsalakvinna som sade sig vara utsatt för rituella och sadistiska sexuella övergrepp av flera män. Detta framgår av ett yttrande som Högsta domstolen fick på torsdagen.

Uppsala2007-04-26 10:51
Orsaken till Riksåklagarens kritiska uttalande är att förhören med Uppsalakvinnan undanhölls tingsrätt och hovrätt när kvinnans far samma år dömdes till sex års fängelse för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av dottern. Både tingsrätt och hovrätt byggde sina domar på den höga trovärdighet man ansåg att kvinnan hade. Hennes berättelse om övergreppen i Uppsala hade haft betydelse för den bedömning, menar Riksåklagaren.

Som UNT tidigare har berättat har fadern, en 58-årig Motalabo, nu sökt resning i Högsta domstolen, något Riksåklagaren i sitt yttrande inte motsätter sig att mannen får. Rättegången mot 58-åringen har inte varit rättvis, konstaterar Riksåklagaren.
Det var våren 2001 som socialtjänsten i Uppsala kommun larmade polisen sedan den då 18-åriga kvinnan uppgavs ha varit utsatt för sexuella övergrepp. Men eftersom kvinnan själv inte ville medverka i utredningen lade polisen ned förundersökningen efter en vecka. Två år senare kom dock en kriminalinspektör vid Uppsalapolisen i kontakt med kvinnan och höll två nya förhör med henne. I dessa berättade kvinnan om allvarliga rituella och sadistiska sexövergrepp som män i Uppsala skulle ha utsatt henne för. Kvinnan pekade också ut en person som delaktig i övergreppen, men utan att polisen gick vidare med utredning.

Samma kriminalinspektör som hade förhört kvinnan kallades senare samma år till Linköpings tingsrätt som vittne när kvinnans far var åtalad för att ha förgripit sig på dottern från att hon var tre år till att hon var femton. Trots att inspektören fick frågor om Uppsalautredningen ska hon ha vägrat att berätta något om denna med hänvisning till att man fortfarande letade efter en gärningsman. De förhör som inspektören hållit med kvinnan fanns inte heller tillgängliga för försvaret, utan har kommit fram först i samband med den nu aktuella resningsansökan.
Exakt hur det har gått till när utredningen i Uppsala undanhölls Linköpings tingsrätt är inte klarlagt. En utredning pågår vid riksenheten för polismål där överåklagaren ska försöka ta reda på om någon inom polis- eller åklagarväsendet har gjort sig skyldig till brott. Flera personer har förhörts, bland annat den aktuella kriminalinspektören som numera har lämnat Uppsalapolisen för arbete i Stockholm. Även Uppsalakvinnan har hörts på nytt och hon står fast vid att fadern förgripit sig på henne och att hon inte har blandat ihop det med händelserna hon har berättat om för Uppsalapolisen.

UNT har flera gånger sökt någon vid Uppsalapolisen som kan uttala sig om händelserna, men ingen som arbetar kvar vid myndigheten minns något av utredningen. Chefen för familjevåldsroteln Annelie Gradin försäkrar dock att Uppsalapolisen arbetar professionellt och opartiskt med sexbrottsutredningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om