Ris och ros från lärarfacken i Uppsala
Regeringens gymnasiereform får ris och ros av Uppsalas lärarfack.
Hans Eric Landahl, ordförande för Lärarnas Riksförbund, LR, anser att förslaget ger de elever som är svaga en chans att se att de kan lyckas med sina gymnasiestudier.
- Det är mycket positivt. Vad jag förstår ska också antalet val inom gymnasiet minska. Det gör att resurserna kan användas bättre och det ger utrymme för kvalitetshöjningar, säger han.
Att de elever som läser praktiskt inriktade utbildningar kommer att kunna välja bort ämnen som ger dem behörighet till högskolestudier tycker han inte är något problem.
- Nej. Komvux finns ju kvar för dem som vill läsa vidare senare i livet. Det viktiga är att fler känner att de klarar gymnasiet, så vi är i grunden positiv till förslaget, säger Hans Eric Landahl.
Bengt Wiraeus vid Lärarförbundet är mer kritisk.
- Skillnaderna ökar mellan yrkes- och studieförberedande program men det är inte klart hur de som går yrkesprogram och vill skaffa sig högskolebehörighet ska kunna göra det i praktiken. Man hänvisar bara till Komvux. Det kan bli svårt för de eleverna, säger han.
Bengt Wiraeus undrar också vad det ska bli av gymnasiets största program, Individuella programmets elever. Om det finns inget i förslaget. Han efterlyser dessutom extra pengar från staten för att klara omställningen av gymnasieskolan.
Positivt är att valfriheten begränsas. Det borgar för högre kvalitet på de program som ges. Så är det inte i dag. Att det estetiska programmet blir kvar är också bra, liksom att regeringen vill införa lokala råd, en sorts koppling mellan skola och näringsliv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!