Ris och ros till kommunernas socialtjänst
Sedan två år tillbaka måste kommunerna rapportera in alla ej verkställda beslut inom socialtjänsten till länsstyrelsen. Systemet innebär att brister lättare kan åtgärdas, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Samtidigt pekas ett flertal problem ut inom socialtjänstens arbete.
Drygt 60 procent av dem gäller äldre som inte fått plats på äldreboenden. 30 procent rör beslut inom handikappomsorgen och resten av fallen är ärenden inom individ- och familj. Länsstyrelsen i Uppsala län anser att rapporteringskravet har fått positiva effekter.
- Uppföljningen av de inte verkställda besluten har bidragit till att bristerna synliggjorts. Kommunerna, inte minst politikerna, känner till problemen och det pågår en ökad planering och utbyggnad av särskilda boendeformer, säger länsstyrelsens socialdirektör Birgit Rengren Borgersen.
Thomas Karlsson, socialkonsulent på länsstyrelsen, pekar på några exempel: de nybyggda seniorlägenheterna Hasselparken, vårdboendet i Stenhagen och Uppsala kommuns planer på äldreboenden i Svartbäcken och Gottsunda.
- Det händer saker på boendefronten. Och det är klart att det blir en viss påtryckning i och med inrapporteringen. Nämnderna och fullmäktige får regelbundet siffror svart på vitt, säger han.
Men i flera kommuner finns fortfarande ett behov av bostäder för äldre, och inrapporteringarna från det första kvartalet 2008 visar att ett stort antal äldre fortfarande måste köa längre än tre månader för att få en lämplig bostad.
Socialstyrelsens rapport, som bland annat bygger på länsstyrelsernas inspektioner, visar upp flera brister. Bland annat gör många kommuner alltför generella bedömningar vid biståndsbeslut. Enligt Birgit Rengren Borgersen finns det en risk att kommunens utbud av stöd styr, snarare än det egentliga biståndsbehovet. Thomas Karlsson påpekar att det är viktigt att handläggarna informerar klienten ordentligt om hennes rättigheter.
- Den enskilde klienten har oinskränkt rätt att ansöka om stöd. Det är den enskildes behov som ska styra, inte kommunens riktlinjer. En individuell bedömning ska alltid göras.
Rapporten visar också att många kommuner är alltför passiva inom missbruksvården - för att få hjälp krävs ofta att personen själv är aktiv.
Inom äldreomsorgen har utbildningsnivån hos personalen höjts, men majoriteten upplever att tiden inte räcker till för att sköta arbetet ordentligt och att de nya kunskaperna därför inte kan användas.
- Nästan alla vi talar med upplever att det är för lite personal. De har även kommit in en hel del Lex Sarah-anmälningar som handlar om att insatser som brukaren har rätt till inte kunnat utföras eftersom personalen inte haft tid eller varit för få, säger Thomas Karlsson.
Fakta/Antal inrapporteringar om ej verkställda beslut 2007
Uppsala: 1 057
Enköping: 175
Heby: 9
Tierp: 2
Östhammar: 17
Älvkarleby: 4
Knivsta: 22
Håbo: 11
Källa: Länsstyrelsen
Uppsala: 1 057
Enköping: 175
Heby: 9
Tierp: 2
Östhammar: 17
Älvkarleby: 4
Knivsta: 22
Håbo: 11
Källa: Länsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!