"Risk att de nöjer sig med en fika i Gränby"

Lennart Lindström

Lennart Lindström

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-11-24 07:00

Det känns som om Uppsala har lagt in högsta växeln för att säkra en plats i toppen av landets storstadsliga. Men det ska inte bli med bil, i alla fall inte i stans centrala delar. Det var ett klart besked när den nya översiktsplanen presenterades på onsdagen. Hela tillställningen andades tillväxtoptimism på alla nivåer. Uppsala ska ha beredskap för 140 000 nya innevånare år 2050, bygga 3000 bostäder om året och fixa 70 000 nya arbetstillfällen. Det blir inte lätt. Kommunalrådet Erik Pelling (S) konstaterade att Uppsala är en del av huvudstadsregionen och kommer att få konkurrera om jobben med Stockholm. Utvecklingen skapar "ett positivt förändringstryck som Uppsala kan dra nytta av", sade han. Kanske har Pelling rätt - bostadsbyggandet går ju som på räls, i alla fall för tillfället.

En så rasande tillväxt kräver dock en omstrukturering av Uppsala. Staden ska bli en så kallad "femkärning". Politikerna tänker sig att fyra nya stadsdelcentrum, ett sorts noder med bostäder, arbetsplatser och handel etableras. Två av dem ligger redan i stöpsleven, Gränby och Gottsunda. De andra två ska växa fram i Librobäck och Bergsbrunna. Mellan noderna ska det gå att ta sig snabbt, helst med kollektivtrafik.

Vad händer med centrum då? Redan i dag oroar sig handlarna på gågatan för konkurrensen från stormarknaderna i stans utkanter.

Lösningen heter vardagsrum. City ska bli Uppsalabornas gemensamma samlingsplats med shopping, restauranger och kaféer. Gång och cykeltrafik ska prioriteras. Dagarna då folk tog bilen ner på stan för en fika är snart förbi. Den som vill göra det får räkna med att det kommer att gå sakta. Fler lågfartsgator av typen Dragarbrunn kan bli signum för city.

De lansbygdsbor som måste ta bilen kommer att erbjudas nya pendlarparkeringar utanför stan - en risk för city är förstås att de nöjer sig med en fika i Gränby där det är lätt att parkera.

Tillväxtboomen bygger på att Uppsala får sitt dubbelspår till Stockholm. Utan fler spår blir det inget nytt stationsläge i Bergsbrunna och svårt att jobbpendla. Men det är regeringen som håller i pengarna och hittills har Uppsala dragit nitlotten. Nu säger Erik Pelling att han är säker på att Uppsala ligger bra till, och då är det ännu viktigare att vässa tillväxttakten. Det ena drar det andra.

Men måste Uppsala växa så kraftigt? Räcker det inte med en måttlig takt så att folk som bor här känner igen sin stad och kan utvecklas med den? Alla nybakade läkare och ingenjörer behöver väl inte stanna här. Deras kunskaper behövs nog mer på orter som Karlskoga, Sandviken eller Olofström

Nja, de styrande hävdar att Uppsala vuxit av sig självt sedan 50-talet och att det är svårt att välja takt. Att Uppsala är inne i en positiv trend gynnar också andra kommuner, som Tierp och Östhammar.

Att vara landets fjärde största stad förpliktigar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om