Risk för krav på skadestånd i IT-härva

Uppsala kommun kan komma att tvingas betala skadestånd om den påbörjade it upphandlingen avbryts. Den nya kommunledningen är dock beredd att ta smällen.

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2014-11-08 06:01

En av de första åtgärder som den rödgröna majoriteten gjorde var att avbryta den kritiserade upphandlingen av kommunens it-drift och telefoni. I onsdags fullföljde kommunstyrelsen med att föreslå fullmäktige att avbryta upphandlingen helt.

Ett sådant beslut kan dock få konsekvenser både för själva it-driften och rent juridiskt.

Anbudstiden för it-upphandlingen gick ut den sista augusti och tilldelning ska ske två dagar innan jul. Risk finns för att de företag som lämnat anbud kräver kommunen på skadestånd.

Stadsjurist Mats Sandmark gör ändå bedömningen att kommunen kan bryta upphandlingarna.

– Jag menar att kommunen har saklig grund för det när man byter till en ny politisk majoritet som har en annan syn på upphandlingen. Det finns också angivet i en klausul i upphandlingsunderlaget så företagen är väl medvetna om det.

Hur stor är risken?

– Väldigt liten anser jag, säger Mars Sandmark.

Upphandlingstvisten om UL:s busstrafik resulterade nyligen i att UL tvingades betala en halv miljon i rättegångskostnader och en miljon kronor till bussföretaget Keolis för kostnader bolaget haft för att lägga anbud och överklaga till Förvaltningsrätten.

Kan ni inte kommunen hamna i samma situation?

– Det är möjligt, men jag vet för lite om ju just det, säger Mats Sandmark.

De avbrutna it-upphandlingarna får också effekter för verksamheten. Sedan de startade har kommunen inte förnyat avtalen för bland annat telefoni och vissa andra it tjänster. De avtal som finns i dag för telefoni går ut i maj nästa år.

– Vi kan inget göra innan ett beslut om att avbryta upphandlingen tagits av fullmäktige. Under tiden förbereder vi oss. Antingen för att snabbt upphandla nya avtal eller använda nationella ramavtal för it-inköp som Statens inköpscentral på Kammarkollegiet upphandlar och som kommunen kan nyttja, säger upphandlingschef Charlotta Frenander.

Så telefonerna kommer att fungera också i juni?

– Ja. Men vi handlar ofta upp själva för att mer kunna specificera vad vi som kommun vill ha. Det är inte möjligt på samma sätt i de statliga avtalen.

Kommunalrådet Maria Gardfjell som har ansvaret för it-frågorna anser att risken för skadestånd är värd att ta jämfört med att handla upp.

– Det finns en risk men kostnaden är liten om man jämför med Stockholm som haft stora kostnadsökningar för it sedan de outsourcade den. Vi vill ha koll på verksamheten så det finns goda skäl att avbryta upphandlingen, säger hon.

Problem när det gäller avtalet för telefoni avfärdar hon helt.

– Vi kommer att göra en snabb upphandling. Det förbereds redan.

Syftet med hela processen är att behålla huvuddelen av it i egen regi och utveckla den.

– Vi anser att allt måste samlas och utvecklas. Vissa delar ska handlas upp precis som nu. Men vi ska själva ha kontrollen över den, säger Maria Gardfjell

Hon är säker på att det är rätt väg att gå.

– De kommuner som gjort så i landet är de som har bra it-verksamhet, säger Maria Gardfjell.

Allianspartierna är emot.

– Vi tror inte att kommunen på egen hand kan utveckla det här och det blir för dyrt. Vi måste få hjälp från marknaden som är bättre på innovationer. Dessutom kan de avbrutna avtalen komma att kosta kommunen pengar, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (FP).

Hela den brutna upphandlingen när det gäller kommunens it-drift är värd cirka 900 miljoner kronor under nio års tid. Till det ska läggas en upphandling av telefonin, till en mindre kostnad.

Fakta Planer på omdaning sedan 2006

Ända sedan alliansen tog över makten 2006 har ambitionen varit att upphandla it-verksamheten. Det inleddes under förra året.

Enligt alliansen har en utomstående leverantör större möjligheter att vara flexibel och kan leverera det kommunen kräver med högre kvalité. Dessutom kan kommunen få del av deras kunskaps- och teknikutveckling.

Ett 100-tal personer skulle beröras av upphandlingen.

Den nya majoriteten vill behålla kontrollen över it verksamheten och samordna den långsiktigt. En it-strategisk stab ska etableras på kommunledningskontoret, samt en gemensam styrmodell och en fortsatt översyn av

de verksamhetsnära it-lösningarna, inklusive skolan.

• It-lösningar ska styras av medborgar- och verksamhetsnyttan

• Lösningarna ska vara långsiktigt hållbara och tydliga mot personal som berörs

• Personer med rätt kompetens ska rekryteras

• De upphandlingar som görs ska ha bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris

• Lagen om offentlig upphandling ska efterlevas

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om