Sveriges geologiska undersökning gick idag ut och varnade för risk för vattenbrist i flera län i södra Sverige. Och Uppsala vatten varnar samtidigt för att även Uppland kan komma att få mycket låga grundvattennivåer på sina håll i sommar.
I flera vattentäkter i Lövstalöt-Bälinge, Storvreta, Vänge och Skyttorp är grundvattennivåerna under de normala redan nu och redan i april gick Gästrike vatten ut med bevattningsförbud i delar av Östhammars kommun.
Orsaken är ovanligt lite regn under vintern och framför allt under våren. Det finns ett nederbördsunderskott helt enkelt. Den här tiden på året, när grönskan kommit igång, sjunker nivåerna alltid och är som lägst under sensommaren.
– Det är svårt att beräkna hur mycket nederbörd som krävs för att undvika vattenbrist. Det beror på var regnet faller. Den här tiden på året sväljer dessutom växtligheten det mesta av den nederbörd som kommer och grundvattnet och vattenmagasinen fylls på först under hösten och vintern, säger Anders Retzner, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning.
Nu uppmanar Uppsala vatten medborgarna att vara rädda om dricksvattnet.
– När sommaren står för dörren, tar växtligheten det vatten som regnar och vi har därför ingen påfyllning av grundvattennivåerna. Det är alltså vår konsumtion av dricksvatten som påverkar grundvattennivåerna under sommaren och inte mängden regn. Därför är det viktigt att vi använder vårt dricksvatten på ett smart sätt så att vi klarar hela sommaren utan bevattningsförbud, säger Maria Lindqvist Pettersson, chef på dricksvattenavdelningen, i ett pressmeddelande.
Anders Retzner oroas också över de låga grundvattennivåerna.
– I Skånes, Kalmars, Blekinges och Gotlands län är grundvattennivåerna mycket under de normala för årstiden och de sjunker snabbt. Men även Uppland är i riskzonen, säger han.
Om just denna regnbrist beror på klimatförändringarna kan Anders Retzner inte svara på. Men i en rapport som Sveriges geologiska undersökning tagit fram på uppdrag av regeringen varnas för att bland annat stora delar av Svealand kan få en minskad grundvattentillgång i ett framtida klimat.
– Man kan förvänta sig att perioder med grundvattentorka blir längre. Torra år kommer att bli torrare än normala torrår, helt enkelt. Och det blir större skillnad mellan torra år/årstider och blöta år/årstider.