"Risken ökar att pengar missbrukas"

Landstingets forskningsmiljoner kan ha gått till sjukvård i stället. Men att inte satsa på forskning är ohållbart i längden. Det menar Jan Sjölin, överläkare och professor.

Uppsala2010-11-23 06:07

– I den här världen får man vara nöjd om det går åt rätt håll och inte begära för mycket. Men när det gäller forskning och utveckling är min bild att anslagen minskat. Vi har pressats så mycket av besparingar. Men ett företag som inte investerar för framtiden är inte ett hållbart företag, säger Jan Sjölin, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset.

Han var med och gjorde Läkarförbundets utredning av hur landstingen satsar på forskning och utveckling vid sina universitetssjukhus, som UNT berättade om på måndagen. Utredningen visade att Uppsala läns landsting bara kunde redovisa 10 procent av de 180 miljoner man hävdar att man lägger på forskning och utveckling varje år. Med utredningen ville förbundet sätta tryck på landstingen att bättre redovisa hur pengarna används.
– Uppsala var sämst i landet. När kontrollen saknas ökar förstås risken för att pengarna missbrukas, men jag tror att en stor del går till sjukvård i stället för forskning, säger Jan Sjölin.

På 90-talet fick han uppdraget av dåvarande sjukhusledningen att försöka identifiera satsningarna på forskning- och utveckling. Han lyckades med mycket breda definitioner av vad som är forskning härleda en stor del pengarna. Men trots oklarheterna då har landstingsledningen inte gjort något för att göra bilden klarare. Det borde landstingsledningen omedelbart ta itu med, menar Jan Sjölin. Genom att kunna rikta en stor del av de 180 miljonerna skulle mycket kunna åstadkommas.
– Hälften vore en fantastisk summa att disponera över, men i dag går det inte att styra pengarna alls, säger han.

Risken är att Uppsala nu kommer på efterkälken jämfört med övriga universitetssjukhus. Enligt ett förslag ska nämligen de betydande statliga medel som går till sjukhusen med läkarutbildning fördelas i konkurrens, efter vad man uträttar.
– Satsningar med hjälp av egna forsknings- och utvecklingspengar kommer alltså generera mer statliga anslag. Här kommer vi att ligga efter, säger Jan Sjölin.

Börje Wennberg (S), landstingsråd i opposition, tycker att skattebetalarna har rätt att kräva att få insyn i hur mycket pengar som läggs på forskning och vart pengarna går. Han erkänner dock att han själv inte är insatt i detaljerna eller har drivit frågan.
– Kritiken mot dålig uppföljning och kontroll är berättigad. Vi politiker måste ta till oss det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om