Riskfaktorer för hjärtat på tillbakagång

Flera av de viktigaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar är mindre vanliga i dag än för 50 år sedan. Det enda större orosmolnet är att fetman fortsätter att öka.

Nedgång. Rökningen har minskat drastiskt under de senaste 50 åren. En klar majoritet av dagens 50-åringar har inte ens provat på att röka.

Nedgång. Rökningen har minskat drastiskt under de senaste 50 åren. En klar majoritet av dagens 50-åringar har inte ens provat på att röka.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Uppsala2016-11-06 15:36

Det framgår av en unik undersökning bland sex ”årskullar” av 50-åriga män i Göteborg, som publiceras i facktidskriften European Journal of Preventive Cardiology.

– Många verkar tro att vi alla åt bättre, rörde oss mer och allmänt levde sundare liv förr, men i verkligheten verkar det vara precis tvärtom. Andelen 50-åriga män som har bra blodfetter, bra blodtryck, är rökfria och motionerar på fritiden är betydligt högre i dag än i början av 1960-talet, säger Kurt Svärdsudd, professor emeritus i allmänmedicin vid Uppsala universitet.

Vart tionde år,med start 1963 och senaste gången 2013, har ett slumpmässigt urval av 50-åriga män i Göteborg bjudits in till en omfattande hälsokontroll. Vid kontrollen har deltagarna lämnat prover för mätning av kolesterolvärdena, fått blodtrycket uppmätt och besvarat frågor om bland annat rökning, motionsvanor och diabetes.

– Tack vare dessa återkommande hälsokontroller har vi i dag i det närmaste unika uppgifter om hur de viktigaste kända riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar har sett ut och förändrats bland medelålders män under en 50-årsperiod, säger Kurt Svärdsudd.

En riskfaktor som minskat dramatiskt under de fem decennierna är rökning. 1963 rökte en klar majoritet, 56 procent, av de medelålders männen. Sedan dess har andelen rökande 50-åriga män fortlöpande, utan några avbrott, sjunkit ner till den historiskt rekordlåga siffran 12 procent vid den senaste hälsokontrollen.

Omvänt steg andelen 50-åringar som aldrig ens prövat att röka från 24 procent 1963 till 61 procent 2013.

– Sverige fick för ett antal år sedan ett pris av WHO för att vi var den första nationen i världen där andelen rökare i den vuxna befolkningen minskat till under 20 procent. Andelen rökare minskar i hela västvärlden och kommer säkert att fortsätta minska, även om vissa grupper, till exempel unga kvinnor, släpar efter, säger Kurt Svärdsudd.

En annan riskfaktor som fortlöpande sjunkit är kolesterolvärdena. Kolesterolhalten i blodet, som mäts i enheten millimol per liter, har hos 50-åringarna sjunkit från i medeltal 6,42 till 5,34.

– Detta kan inte bara förklaras av att användningen av blodfettsänkande läkemedel har ökat. Den viktigaste förklaringen till sänkningen är förmodligen att kostvanorna förändrats till det bättre. Ur den synpunkten är de senaste årens vurm för traditionell husmanskost nog inte så lyckad, säger Kurt Svärdsudd.

Högt blodtryck ärden viktigaste riskfaktorn för stroke, men ökar också risken för hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Högt blodtryck mäts i enheten millimeter kvicksilver, mmHg. Sedan 1963 har det så kallade övertrycket bland 50-åringarna sjunkit med nära tio mmHg.,

– En så stor sänkning av blodtrycket kunde vi inte ens i våra mest optimistiska prognoser föreställa oss för 20 år sedan. Litet oroväckande är dock att andelen män med högt blodtryck under de två senaste hälsokontrollerna ökat något igen. Vi vet inte varför, men en förklaring kan vara att förekomsten av övervikt och fetma ökar. Hög kroppsvikt tenderar att driva upp blodtrycket, säger Kurt Svärdsudd.

Sedan 1963 har det genomsnittliga BMI-värdet bland medelålders män stigit med två BMI-enheter och andelen med uttalad fetma ökat från 6 till 19 procent.

– Dessvärre visar ökningen av BMI-värdena inte någon tendens att plana ut. Denna ökning av BMI-värdena är mest påtaglig bland dem som i stort sett är fysiskt inaktiva under fritiden. Samtidigt är det viktigt att framhålla att dagens 50-åringar, tvärtemot vad många verkar tro, faktiskt är mer fysiskt aktiva än 50-åringarna var i början av 1960-talet, säger Kurt Svärdsudd.

Bortsett från ökningen av övervikt och fetma – och en dubbling av andelen med diabetes från 2,5 till 4,2 procent – har alla de viktigaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom alltså sjunkit bland medelålders män under det senaste 50 åren.

– Chansen att vara helt utan riskfaktorer i form av höga blodfetter, högt blodtryck, rökning, fysisk inaktivitet, fetma och diabetes är faktiskt mer än sex gånger högre i dag än i början av 1960-talet. Just minskningen av riskfaktorer är säkert en av de viktigaste förklaringarna till att risken för att insjukna i hjärtinfarkt, både bland kvinnor och män, har mer än halverats i Sverige sedan toppåret 1980, säger Kurt Svärdsudd.

Forskarna framhåller att samma positiva trender som gäller för medelålders män inte nödvändigtvis också gäller för medelålders kvinnor. En separat studie för kvinnor kommer att sammanställas senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om