Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i en studie som publiceras i den välrenommerade tidskriften PLOS Genetics.
– I synnerhet en dessa tre gener verkar intressant som en tänkbar framtida måltavla för nya läkemedel mot denna mycket svårbehandlade cancerform, säger professor Karin Forsberg Nilsson vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi och SciLifeLab i Uppsala.
Gliom förekommer hos både människor och hos hundar. Särskilt vanlig är denna form av hjärncancer hos vissa närbesläktade trubbnosiga raser som boxer, bulldogg och bostonterrier. Detta väckte tanken att det i områden av arvsmassan med gener som genom avel selekterats fram hos dessa tre hundraser också kan finnas riskgener för gliom, som även skulle kunna finnas hos hundar med gliom från andra raser.
I studien har forskarna testat dessa antaganden genom att med avancerad genteknik söka igenom arvsmassan hos 39 hundar med gliom och 141 jämförelsehundar från 25 olika raser..
Strategin var framgångsrik. På detta sätt lyckades forskarna hitta tre genvarianter som är starkt kopplade till mottaglighet för gliom hos såväl boxer, bulldog och bostonterrier som hos andra inte lika ofta gliomdrabbade hundraser.
Och inte nog med det. Fortsatta analyser av hjärnvävnad från människor, som har letts av Karin Nilsson Forsberg, visar att åtminstone en av dessa genvarianter är starkt kopplad till gliom även hos människor.
– När vi i såväl tumörvävnad som normal vävnad undersökte hur aktiva generna är såg vi att denna genvariant uppvisade lägre aktivitet i tumörvävnad. I bästa fall innebär detta att ett läkemedel eller någon annan typ av behandling för att stimulerar aktiviteten hos just denna gen skulle kunna hämma tillväxten av cancertumören. Detta skulle i så fall vara ett stort framsteg, säger Karin Forsberg Nilsson.
Samtidigt betonar forskarna att det behövs fler och fördjupade studier kring vilka roller de tre nyupptäckta genvarianterna har för en av de i dag mest svårbehandlade och dödliga tumörformerna.
– Förhoppningsvis kommer både hundar och människor med gliom att få nytta av detta i framtiden, säger Karin Forsberg Nilsson.
Hela studien kan läsas på http://www.plosgenetics.org/doi/pgen.1006000
Ett reportage om hur hundar används för forskning kring sjukdomar som också kan drabba människor kan läsas här