Risktagande inte kopplat till kön

Män tar generellt sett större finansiella risker än kvinnor. Men det är inte könshormonerna som styr ekonomiskt risktagande, visar ny forskning. Det är tvärtemot vad man tidigare trott.

Uppsala2009-04-22 08:00
Män vågar sätta mer på spel vid aktieköp, när de ska välja pensionssparande och placera pengar. Att män är mer riskbenägna och har en mer positiv bild av sin egen förmåga är väl dokumenterat i den nationalekonomiska forskningen. Kvinnor, däremot, satsar mer på omtanke och solidaritet.

Men varför ser det ut så här?
Ja, det tycks i alla fall inte finnas någon biologisk förklaring som är kopplad till könshormonerna.
En studie som forskare genomfört vid Handelshögskolan och Karolinska institutet i Stockholm visar att varken testosteron eller östrogen påverkar ekonomiskt risktagande.
- Tidigare har man trott att könshormonet testosteron förklarar varför män tar större ekonomiska risker och satsar djärvare än kvinnor. Studier har också visat att kvinnor tar större risker under den del av menstruationscykeln då östrogennivån är låg, säger Magnus Johannesson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Visserligen ger forskningen hittills stöd för att könshormoner kan spela roll vid ekonomiskt risktagande. Men den tidigare forskningen har inte direkt testat om könshormoner faktiskt påverkar risktagande.
Forskarna lät därför drygt 200 kvinnor i åldern 50-65 år som befann sig i menopausen behandlas med antingen östrogen, testosteron eller sockerpiller. Efter fyra veckor fick kvinnorna genomgå en rad ekonomiska experiment.
Ett av testerna gick ut på att försökspersonerna tillfrågades vilket alternativ de föredrar: att få 200 kronor med säkerhet eller singla slant med möjlighet att vinna 400 kronor. Föredrog man de 200 kronorna tog man det säkra före det osäkra. Valde man 400 kronor var man en risktagare.

I ett annat experiment fick försökspersonen ett visst belopp, till exempel 200 kronor och fick samtidigt veta att det gick att skänka bort en del av beloppet till välgörande ändamål.
- I samtliga experiment såg vi ingen skillnad alls mellan de tre grupperna när kvinnorna gjorde sina val. Det betyder att varken testosteron eller östrogen påverkar ekonomiskt risktagande eller graden av egoism, säger Magnus Johannesson.
Att våga mer i ekonomiska sammanhang tycks alltså inte bero på vilket kön man har. Skillnaderna kan vara medfödda eller förvärvade genom de könsroller vi förväntas ta på oss under uppväxten och senare i livet.
- Tidigare trodde jag att könshormonerna spelar in. Nu vet jag inte om olikheterna beror på någon annan biologisk förklaring eller om den är miljöbetingad, säger Magnus Johannesson.

En förklaring som tidigare kommit fram i forskningen är att graden av ekonomiskt risktagande delvis är ärftligt, dvs att män och kvinnor kan ärva en "riskgen".
Men fortfarande kvarstår det faktum att män generellt sett vågar chansa mer när det handlar om pengar.
Därför ligger det nära till hands att tro att vi skulle slippa finanskriser och bonushärvor om fler kvinnor jobbade i finansbranschen.
Det anser i alla fall mikrofinanspionjären och Nobelpristagaren Muhammad Yunus. Under en diskussion under World Economic Forum i Davos, Schweiz, tidigare i år sa han att "den nuvarande krisen nästan säkert undvikits om kvinnor snarare än män skulle format de finansiella systemen".
Fotnot: Studien är internetpublicerad på Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om