Rivning aktuell för svampskadat stationshus
Angreppet av hussvamp i Uppsala centralstation är mer utbrett än man trodde från början. Fastighetsägaren utesluter nu inte att frågan om rivning av den skyddsmärkta byggnaden kan bli aktuell.
Dyrare sanering
Det innebär att den fruktade svampen inte bara finns i grunden i norra delen av huset, där den upptäcktes i våras. Kostnaden för pågående sanering och renovering av stationshuset stiger i takt med att fler angrepp upptäcks. Sedan tidigare är det känt att grunden behöver förstärkas och taket förnyas. Inom två månader hoppas fastighetsägaren få besked om priset för att utrota svampen och ersätta skadat trävirke.
—Först då kan vi ta ställning till hur vi går vidare. Innan dess kan vi inte utesluta någonting, säger Kjell Norlin.
Han konstaterar att en eventuell rivning av hela eller delar av fastigheten kräver ett upphävande av den statliga byggnadsminnesförklaringen.
Viktigt byggnadsminne
—Vi vet att Uppsalas centralstation uppfattas som en mycket viktig byggnad med sin anknytning till Bangårdsgatan. Det är en stor sorg att huset blivit drabbat av svamp, säger Kjell Norlin.
Det blivande resecentrums nya terminal, som ska överta stationshusets funktion, byggs först mot slutet av projektet, runt 2010. Fram till dess måste nuvarande byggnad kunna användas, om resenärerna alls ska ha någon station. Enligt Kjell Norlin räknar Jernhusen också med att hålla huset i funktion åtminstone till en ny terminal är på plats.
Länsantikvarie Karl-Johan Eklund betonar att centralstationen är en märkesbyggnad med mycket höga värden. Han konstaterar att en eventuell rivningsansökan skulle kräva noggranna utredningar
Fotnot: Uppsala centralstation ritades av SJ:s chefsarkitekt Adolf Wilhelm Edelswärd och invigdes 1866. Trots upprepade om- och tillbyggnader anses huvudfasaden var en av de bäst bevarade bland de större städernas stationshus.
FAKTA
Kan ödelägga ett helt hus
Äkta hussvamp (Serpula lacrymans) är en mycket aggressiv brunrötesvamp som växer på fuktigt trä men kan sprida sig vidare till torrt. Angripet virke spricker och smulas sönder. Svampmycelets strängar kan snabbt växa flera meter över sten eller betong och angripa nytt virke. Ett hus kan totalförstöras inom några år. Svampens fruktkroppar kan bli en meter breda.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!