Röd är färgen för det nya året

FAMILJ. Vid midnatt i söndags inleddes Drakens år enligt den kinesiska kalendern. Omkring 200 personer firade det nya året tillsammans i det kinesiska buddhisttemplet i Rosersberg.

Uppsala2014-02-18 16:51

 I stora delar av Asien välkomnas det kinesiska nyåret en hel månad och firandet avslutas med en stor lanternafestival då lanternor tänds och fyrverkerier ljuder. Människor har en veckas ledighet och under den tiden hälsar man på hos vänner och släktingar, särskilt under årets första dag.

I det kinesiska buddhisttemplet i Rosersberg började firandet på söndagskvällen. Templet är en samlingspunkt för kineser och buddhister som bor Sverige.

Chueh Yann Shih är en av två nunnor som lever och verkar i templet i Rosersberg. Hon berättar över en kopp te ett par dagar innan.
– Vi träffas här för att fira tillsammans och önska varandra ett gott nytt år i stället för att alla ska sitta hemma och fira ensamma. I Taiwan och Kina firar man på nyårsdagen och hela veckan men det är svårt här i Sverige eftersom alla arbetar på måndagen, säger Chueh Yann Shih.

Frivilliga kommer tidigare under söndagseftermiddagen till templet för att förbereda maten. Den är vegetarisk och består av många olika smårätter av tofu, grönsaker och olika bönor. Innan firandet börjar visas också filmer bland annat från Buddha memorial center i Taiwan.
– Det många som samlas här för att träffa vänner och bekanta de inte har sett på länge. De har möjlighet att prata och samlas innan själva firandet börjar, säger Chueh Yann Shih.

Efter middagen går alla in till själva tempelrummet för bön. Alla får med sig rökelse in i rummet som tänds som ett offer till gudarna. Altaret är fyllt med tända röda ljus och doften från rökelsen ligger tung i hela rummet.

Alla får ett rött kuvert med små gåvor. Ett dharmaord – en välsignelse från Buddah att bära med sig i fickan eller väskan, en godisbit som ska ge sötma åt det nya året, en enkrona för välbefinnande och en apelsin som ska bringa lycka. Alla får också en röd plansch med orden drake himmel och skydd/välsignelse skrivna i svart kalligrafi med kinesiska tecken.

Den röda färgen är central i firandet, templet är smyckat med röda papperslyktor, rökelserna är rödfärgade, gåvorna ges i röda kuvert. Kulören symboliserar lycka.

En parad tar vid senare på kvällen då ett stort lejon lett av en Buddha kommer in i templet och för med sig lycka till alla. Trummor och symbaler följer dansen. Även Lyckoguden besöker templet, han önskar alla ett gott nytt år och slänger ut godis till alla besökare som kastar sig fram för att få del av det. Många vill också fotograferas intill lyckoguden.

Vid tvåtiden stängs portarna igen och Drakens år som enligt astrologin utlovar framgång och lycka har tagit sin början. Men för Chueh Yann Shih gör just astrologin ingen skillnad.
– Som buddhist ser jag varje dag som en bra dag, varje år är ett gott år, det beror på hur du är som människa. Vi tar inte astrologin på allvar, säger Chueh Yann Shih.

Det kinesiska nyåret

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, någon gång mellan den 21 januari och den 19 februari. I år inföll nyårsdagen den 23 januari och nyårsafton firades dagen innan, den 22.

En månad har enligt månkalendern 29,5 dagar och det är alltid nymånen som inleder en ny månad. I Kina har man sedan urminnes tider använt månkalendern.

Enligt den kinesiska astrologin representeras varje år av ett djur och i år är det drakens år. Ett år som enligt astrologin symboliserar makt, framgång och lycka för folket. Det är också innovationernas och företagsamhetens år, den oräddes och stoltes år.

Källa: Chuh Yann Shih och theinformationguru.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om