Träffen skedde på Stadshuset under visst hemlighetsmakeri. De tre partiledarna ville varken träffa pressen eller låta sig fotograferas tillsammans. Efter mötet var kommentarerna korta.
– Det har gått bra, sade kommunalrådet Marlene Burwick (S) som leder förhandlingarna.
Innan mötet berättade hon att onsdagens förhandlingar bara skulle bli en inledande sittning där de tre partierna skulle klargöra förutsättningarna för ett samarbete, hur det ska gå till och vilken tidplan som ska gälla.
– Vi kommer inte att diskutera några frågor i dag. Det blir i ett senare skede. Vi måste få till formerna för förhandlingarna först. Vilka utvärderingar vi måste göra och vilka frågor vi måste fundera djupare på, sade Marlene Burwick.
Vilka är det?
– Det vill jag inte gå in på.
Hur stora är chanserna att ni kommer överens?
– De är goda. Vi har mycket gemensamt och vi har fått ett tydligt mandat från väljarna i Uppsala att de vill se en förändring och att vi ska gå vidare med vår politik.
Vad ser du för svårigheter?
– När alliansen formade sin politik handlade det om att fyra partier måste komma överens. På samma sätt är det för oss. Det gäller att ge och ta. Det gäller i alla förhandlingar.
Har ni tagit några kontakter med Fi. De vill ju stödja vänsterblocket?
– Inte ännu. Det viktiga nu är att vi får en majoritet som kan styra Uppsala utifrån det mandat vi fått från väljarna, säger Marlene Burwick.
Innan valet höll både Miljöparitet och Socialdemokraterna öppet för ett samarbete mot mitten, främst med Folkpartiet och dess ledare Mohamad Hassan, som då inte var avvisande. I dag är han inställd på opposition.
– Ja, det blev ju en sådan tydlig majoritet för de rödgröna. Inga kontakter har tagits så vi förbereder oss på att bedriva en aktiv och konstruktiv opposition. Det blir bra, säger han.
Vad gör ni om det rödgröna inte skulle komma överens?
– Vi säger nej till samarbete ändå. Vi har ställt in oss på opposition. Uppsalas innevånare har valt det här.
Och om det innebär att SD får en vågmästarroll?
– Vi är inte där ännu och Folkparitet ska inte vara den som går in som räddare Nu får Socialdemokraterna förvalta det ansvar som väljarna gett dem. Men det kan bli svårt när Vänsterpartiet säger nej till vinster i välfärden och Miljöpartiet säger ja. Det ska bli intressant att se om de bryter ingångna upphandlingar. Om de behåller det vi gjort så går Vänsterpartiet emot sina egna vallöften, säger Mohamad Hassan.