Alliansens sade i augusti 2013 ja till den detaljplan som är en förutsättning för att bygga parken. Föreningen vårda Uppsala som kräver att planerna stoppas har överklagat i flera omgångar och ärendet ligger nu i mark och miljööverdomstolen vid Nacka tingsrätt. Uppsala kommun har fått möjlighet att yttra sig i ärendet. I yttrandet "medger" den nya rödgröna kommunledningen att detaljplanen för den del av projektet som ska bli temapark upphävs. Det innebär att hela projektet kan komma att stoppas.
– Vi är emot planerna sedan länge. Och vi tycker att det är rimligt att lyssna på Riksantikvarieämbetet som anser att en tempark skulle skada riksintresset vid Gamla Uppsala. Det är en väldigt känslig kulturmiljö i området, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Uppsala kommunens yttrande är dock bara ett bland flera och innebär inte att detaljplanen automatiskt upphävs. Det är domstolen som bestämmer.
– Men mycket pekar på att miljööverdomstolen kommer att upphäva planen. Jag har svårt att se att den skulle släppa fram en park som strider mot ett riksintresse. Satsningen är inte heller klimatsmart, den skapar ett fjärde externhandelsområde som kommer att öka trafiken och miljöbelastningen.
Om domstolen går på er linje?
– Då blir det ingen park.
Och om inte. Planen har ju godkänts trots flera överklaganden?
– Då är det planen som kommer att gälla. Bara en domstol kan ändra detaljplanen. Vi ska agera som myndighet och då måste vi vara korrekta, säger Erik Pelling.
Allianspartierna anser att parken kan byggas och Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan tycker att den nya kommunledningen agerar näringsfientligt.
– Som liberal har jag svårt att ta beslut som begränsar näringsfriheten. Parken kan ge många unga jobb. Med det här sänder man signaler till näringslivet att inte etablera sig i Uppsala, säger han.
Att motivet är att rädda värdefulla kulturvärden kan Mohamad Hassan förstå. Samtidigt så tror han bara att det är en förevändning som de rödgröna tar till för att kunna säga nej.
– Det här ju känt sedan länge att de är emot temaparken. Men etableringen innebär också att mer extern handel kommer till Storvreta. Det minskar resandet och miljöbelastningen.
Kommer domstolen att ta hänsyn till kommunens yttrande?
– Det tror jag. Men ett nej till planen sänder negativa signaler till näringslivet, säger Mohamad Hassan.
Kommunledningen säger dock inte nej till allt utan anser att det ska gå att bygga bostäder i angränsande områden.