– Vi ska vara på plats lika snabbt som hittills, men kommer sannolikt inte att kunna göra alla arbetsmoment lika fort som i dag. Vid en trafikolycka behöver man till exempel både spärra av vägen och starta räddningsarbetet, men med mindre personal kan man inte göra båda åtgärderna samtidigt utan måste ta en i taget, säger brandchef Anders Ahlström.
Med bara tre brandmän på plats kan deltidsstyrkan inte heller inleda rökdykning i exempelvis brinnande bostäder eller andra lokaler, utan måste vänta på förstärkning från andra stationer. Arbetsmiljöverkets föreskrifter kräver fler personer i insatsstyrkan för att rökdykare ska få användas.
Enligt brandförsvaret saknas drygt tre miljoner kronor för att klara en budget i balans under 2013. Anslagen från de tre kommuner som sedan årsskiftet samverkar i ett gemensamt brandförsvar – Uppsala, Tierp och Östhammar – räcker inte för att täcka ökade löne- och materielkostnaderna, enligt ledningen.
Brandchefen föreslår därför att insatsgrupperna på tre deltidsstationer minskas från dagens fem personer till tre personer, varav en är styrkeledare. Det väntas ge drygt två miljoner kronor i sänkta kostnader. Dessutom föreslås minskning av övertiden för att spara resten av summan. Politikerna i räddningsnämnden tar ställning till förslaget vid sitt sammanträde i morgon, onsdag.
Ännu finns inga besked om vilka stationer som kan bli aktuella för nedskärningarna, men i Alunda, Skärplinge och Öregrund består insatsgrupperna redan i dag av bara tre personer.
Valet står därför mellan övriga nio deltidsstationer i kommunerna. Avgörande blir stationernas larmfrekvens, geografiska läge, invånarantal i täckningsområdet och aktuell bemanningssituation. Förslag om vilka stationer som bantas väntas till räddningsnämndens sammanträde i december, om nämnden på onsdagen beslutar att nedskärningen ska genomföras.
Anders Ahlström flaggar också för ytterligare besparingar på längre sikt. En långtidsutredning ska presentera ett första delförslag i slutet av januari nästa år.
Tidigare förslag om nedlagda deltidsstationer har lett till omfattande protester på de hotade orterna, men ännu finns inga besked om eventuella nya nedläggningsförslag.
Rökdykning riskerar att försenas
Nedskärningar väntar inom Uppsala brandförsvar. För att klara ekonomin föreslås en minskning av personal på tre deltidsstationer. Långsammare rökdykning och hårdare prioritering på olycksplatser kan bli konsekvensen.
Ungdomsbrandkåren tränar i Alunda Rökdykning
Foto: Rolf Hamilton
Här finns stationerna i Uppland
I Uppsala stad finns tre dygnet-runt-bemannade stationer, där utryckning ska ske inom 90 sekunder efter larm: Bärby, Fyrislund och Rosendal.
Dessutom finns sex deltidsstationer i Uppsala kommun, där utryckning ska ske inom fem minuter efter larm: Järlåsa, Skyttorp, Knutby, Almunge, Storvreta och Björklinge.
I Tierps och Östhammars tätorter finns var sin dygnet-runt-bemannad station där bemanningen kan utökas med deltidspersonal.
Deltidsstationer finns i Alunda, Gimo, Österbybruk, Öregrund, Söderfors och Skärplinge. Dessutom finns frivilliga brandvärn på Gräsö och i Hållnäs. Sedan årsskiftet samverkar kommunerna Uppsala, Tierp och Östhammar i Uppsala brandförsvar.
Källa: Uppsala brandförsvar.