– Vi har fått nog. I somras kunde man i alla fall öppna fönster och vädra, men nu när det är kallt är det svårt att bli av med lukten, säger Bushra Osman som bor på Gotlandsresan 27.
Hon är på besök hos sin mamma, Khani Aziz Ali, som bor några hus längre bort på gatan och har samma problem.
– Jag är astmatiker och har känt mig tvingad att tejpa för ventilationstrummorna fast jag vet att man inte får. Men det hjälper inte, lukten sipprar ut ändå, säger Khani Aziz Ali.
Flera boende på Gotlandsresan som UNT har talat med vittnar om samma sak, men vill inte framträda med namn av rädsla för att hamna i onåd hos hyresvärden Uppsalahem.
– Det lukar fett och rök och lukten sätter sig i kläder och sängkläder. Det går inte att bo så här, vi funderar på att flytta, säger en kvinna.
Flera har klagat hos Uppsalahem, men upplever inte att de tas på allvar.
– De säger att de ska åtgärda det, men det har inte blivit bättre och det har pågått i flera månader, säger Bushra Osman.
Det var efter att ett nytt ventilationssystem installerats i somras som problemen började. Doft av matos, cigarettrök och annat sprids mellan lägenheterna. Enligt Uppsalahem beror det på att vissa gaspartiklar kan överföras i det nya roterande återvinningsaggregatet.
För att få bort lukten bestämde sig Uppsalahem för att installera kolfilter. Men halvvägs genom de cirka 200 lägenheterna tog filtren slut hos leverantören. Och enligt flera av de boende som fått filter är det tveksamt om de har hjälp.
– Vi har inte märkt någon skillnad, säger Khani Aziz Ali.
Uppsalahem har också gjort ett försök att få bort lukten med hjälp av en UV-lampa. Men det fungerade inte och försöket avbröts. Dessutom skapade UV-lampan restprodukten ozon, något som oroade de boende.
Nu sätter Uppsalahem istället sin tilltro till kolfiltren.
– Vi vet att en del av våra hyresgäster har drabbats av obehagliga lukter och självklart ska vi åtgärda det. Men att filtren är slut hos leverantören är inget vi råder över, säger Uppsalahems fastighetschef Fredrik Holm.
Men flera boende säger ju att filtren inte hjälper?
– Enligt våra mätningar ska de fungera. Men teknik är en sak och vad människor upplever är en annan. Vi har sagt att vi först ska installera alla filter, sen ska vi göra en enkät med alla boende för att se om det blivit bättre.
Flera av de boende reser nu frågan om en tillfällig nedsättning av hyran som plåster på såren, något som inte är orimligt enligt Hyresgästföreningens jurist Magdalena Sandberg:
– Hyran är en betalning för en produkt och är inte den fullgod ska man inte behöva betala hela priset. Enligt lagen har man rätt till en hyresnedsättning om det finns en konstaterad brist i lägenheten, och det verkar det finnas i det här fallet, säger hon.
Men Fredrik Holm på Uppsalahem säger att en hyresnedsättning inte är aktuell. Enligt honom är en brist när en lägenhet till exempel saknar varmvatten.
– Och så är ju inte fallet. Men vi är medvetna om det obehag som våra hyresgäster upplever och vi har det med oss, om vi på något sätt kan tacka dem för att de har stått ut med detta. Det finns ju andra sätt att tacka än genom att sänka hyran.
Hur då?
– Vi kanske kan göra något för tryggheten eller trivseln i området till exempel.
Men det här är väl förknippat med trivseln?
– Jo, men en sänkning av hyran skulle betalas av våra andra hyresgäster och vi måste alltid ha i åtanke hur vi använder deras pengar. Vi har utfört ett underhåll i fastigheten, det är normalt och i sig ingen grund för hyresnedsättning, säger Fredrik Holm.