Rökning kan ge halsbränna
Såväl rökning som mycket salt i maten ökar risken för att få svår halsbränna med sura uppstötningar. Att äta fiberrikt mörkt bröd däremot kan förmodligen skydda mot detta vanliga besvär.
— Även om våra fynd bör bekräftas i ytterligare studier känns det inte svårt att ge personer med halsbränna sådana väletablerade livsstilsråd som att sluta röka, äta mer fiberrik kort och dra ner på saltintaget, säger docent Jesper Lagergren vid Karolinska sjukhusetsw kirurgiska klihik i Stockholm.
Han är tillsammans med doktoranden Magnus Nilsson vid samma klinik ansvarig för studien, som bygger på uppgifter om mer än 43 000 vuxna kvinnor och män som deltog i två stora hälsokontroller i Norge under 1980- och 1990-talet. Av dem hade drygt 3 000 svåra besvär av halsbränna och sura uppstötningar.
Salt spär på
När forskarna granskade alla uppgifter från hälsokontrollerna fann de att svår halsbränna var betydligt vanligare bland rökarna och bland dem som alltid brukade salta på maten än bland övriga kvinnor och män.
— Uttryckt på annat sätt innebär det att rökning och mycket salt i maten var för sig tycks öka risken för halsbränna med cirka 70 procent, säger Jesper Lagergren.
Omvänt var ett högt intag av fiberrikt mörkt bröd liksom regelbunden motion betydligt vanligare bland kvinnor och män utan halsbränna och sura uppstätningar, alltså kopplad till en sänkt risk för sådana besvär.
Varför skulle rökning och mycket salt i maten öka risken för sura uppstötningar?
— Beträffande saltet har vi ännu ingen bra förklaring och fler studieer behövs för att säkerställa sambandet. Men när det gäller rökningen finns flera belägg för att tobaksröken minskar spänsten i ringmuskeln i den övre magmunnen så att magsaft lättare kan tränga upp i matstrupen, säger Jesper Lagergren.
Gå ner i vikt
Omvänt kan enligt forskarnas spekulationer kostfibrer, genom att suga upp muskelavslappnande kväveoxid, hjälpa till att hålla ringmuskeln så spänstig att den inte släpper igenom magsaft.
Redan tidigare har Jesper Lagergrens forskargrupp visat att fetma flerfaldigar risken för svår haalsbränna och sura uppstötningar, i synnerhet bland kvinnor.
— För överviktiga personer med svår halsbränna är nog det allra viktigaste icke-farmakologiska rådet för att lindra eller bli kvitt besvären att gå ner i vikt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!