Rökning kortar livet med tio år

Cigarrettrökare dör i genomsnitt hela tio år tidigare än personer som aldrig rökt.Om nuvarande rökvanor blir bestående kommer omkring en miljard människor i världen att dö till följd av cigarrettrökning under detta århundrade, visar en unik studie.

Uppsala2004-06-30 00:00
De senaste årtiondenas medicinska framsteg har inte förbättrat rökarnas hälsa. Enda säkra sättet att minska rökningens negativa hälsoeffekter är att så tidigt som möjligt sluta röka.
Det framgår av en unik brittisk studie, som publiceras i det senaste numret av den medicinska tidskriften British Medical Journal.
"Åtminstone hälften och kanske så många som två tredjedelar av alla rökare dödas till sist till följd av sin vana", skriver professor Richard Doll och hans medarbetare.

Misstankarna bekräftades
Under hela 50 år har deras studie följt rökvanorna och dödligheten bland från början nära 35 000 manliga brittiska läkare. Därmed är den världens i särklass längsta uppföljning av hur livslång rökfrihet, fortsatt cigarrettrökning respektive rökstopp på sikt påverkar hälsan och dödligheten.
Studien påbörjades 1951 och redan efter tre år kunde den säkert bekräfta misstankarna om att rökning orsakar lungcancer. När studien nu kommer med ett slags slutfacit framstår rökningen som än farligare än vad tidigare uppföljningar visat. I alla åldrar, från 35-årsåldern och framåt, är dödligheten betydligt högre bland cigarrettrökare än bland personer som aldrig rökt.

Lungcancer vanligt
Drygt två femtedelar av de läkare som var födda i början av 1900-talet, dagligen rökte cigarretter när studien startade och fortsatte att göra det dog i åldrarna 35 till 69 år. Bland läkarna som var födda under 1920-talet och aldrig rökt var det bara var sjunde som aldrig fick uppleva sin 70-årsdag.
Även om en del rökare blir mycket gamla visar studien att chansen att uppnå en mycket hög ålder är flerfaldigt högre för dem som aldrig rökt.
Bara var 15:e rökare som var född i början av 1900-talet och uppnått 70 års ålder fick också uppleva sin 90-årsdag. Bland icke-rökarna som fyllt 70 var en tredjedel fortfarande i livet 20 år senare.
Tumörsjukdomar, däribland lungcancer, lungsjukdomen kol och hjärtinfarkt var några av de viktigaste orsakerna till den kraftiga överdödligheten bland rökarna.

Aldrig för sent att sluta
Studien visar också att "överlevnadsgapet" mellan rökare och icke-rökare — trots att möjligheterna att behandla sådana sjukdomar blivit allt bättre — var mindre för männen som var födda i slutet av 1800-talet än för männen som var födda i början av 1900-talet.
Chansen att uppnå sin 90-årsdag var faktiskt något högre för en rökare född under slutet av 1800-talet än för en rökare född under 1900-talet. Det förklarar forskarna med att det var vid tiden för första världskriget som "cigarrettepidemin" på allvar sköt fart, och alltfler män började röka alltmer allt tidigare under livet.
Bland icke-rökarna däremot var chansen att uppnå en mycket hög ålder många gånger högre för dem som föddes i början av 1900-talet än för dem som föddes under 1800-talet.
Samtidigt visar studien att det ur hälso- och överlevnadssynpunkt aldrig är för sent att sluta röka. Ju tidigare i livet rökstoppet sker, desto bättre är det ur hälsosynpunkt.

Rökning minskar i Sverige
För männen som slutade röka i 30-årsåldern var medellivslängden nästan lika hög som för männen som aldrig rökt. För männen som slutade röka i 50-årsåldern var medellivslängden fyra år kortare än för icke-rökarna, men sex år längre än för männen som fortsatte att röka livet ut.
I Sverige och många andra länder i västvärlden minskar rökningen sedan några årtionden. I världen i stort däremot har under samma tid "rökningsepidemin" snarast tilltagit i styrka.
Utifrån de risksiffror som den brittiska studien visar gör forskarna en mycket dyster kalkyl.
"Med dagens rökvanor i världen, som innebär att omkring 30 procent av unga vuxna personer blir rökare, kommer tobaken att kräva omkring en miljard människoliv under detta århundrade. Enda möjligheten att förhindra detta är omfattande rökstopp", skriver forskarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om