Festligheterna arrangerades under söndagen på Grand av bofasta romer i samarbete med Uppsala kommun och Uppsala Läns Bildningsförbund.
Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) inledde med att tala om den diskriminering som romer ofta utsätts för och som Uppsala kommun arbetar för att motverka. Men Romadagen ska framför allt vara en glädjens dag värd att fira.
– Vi är ju ett folk utan land och vi finns spridda över hela världen med olika kulturer och språk. Det här är vår nationaldag och den vill vi synliggöra och samtidigt dela med oss av den romska kulturen till alla som vill vara med. Vi vill att man ska lära känna den goda sidan av oss, säger Emilia Huczko, som är samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens vid Uppsala kommun.
För Shirin Ahmed, som arrangerade en utställning med romska bilder bland annat om den romska förintelsen under andra världskriget, är Romadagen ett sätt att kunna inkluderas i samhället.
– Vi möter många fördomar men ofta är det bara rädslor som styr. Om fler kommer till Romadagen kan de träffa oss och lära känna vår kultur, säger hon.
Programmet pågick under eftermiddagen och kvällen och var fyllt av dans och underhållning av romer från olika delar av landet, samt Polen och Balkan. Även Mattias Gardell, professor vid Uppsala universitet deltog och Jami Faltin, en ung finsk rom från Flemingsberg som blev ortens bästa poet 2017.
Internationella Romadagen firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls 8 april 1971 i London.