Rusning till Ackis 300-årsfirande

Besökstrycket var enormt när Akademiska sjukhuset i Uppsala på lördagen firade sina 300 år. Öppet hus-arrangemanget blev till ett lördagsnöje för många, speciellt för barnfamiljer.

Jonatan Mattsson undersöker sin nalle med läkaren Johan Wrammert

Jonatan Mattsson undersöker sin nalle med läkaren Johan Wrammert

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-09-06 16:30
Många hade Barnsjukhuset som mål, och bland de första besökarna var Anton Laier, 3 år, som kommit med mormor Maj-Britt Karlsson.
- Först ska vi titta på mottagningen för sjuka barn, och sen ska vi gå till lekterapin. Kanske går vi till nalledoktorn också, sa hon, innan de vandrade vidare.
Hos nalledoktorn var pressen på personalen stor. Från början var det meningen att två av sjukhusets läkare skulle undersöka barnens gosedjur. Men trycket blev så hårt att man redan efter någon timme tvingades sätta in två extraläkare för att inte vårdkaos skulle uppstå.
- Vi hade en lång, lång kö redan innan vi drog igång. Å, det var så himla gulligt när barnen stod och väntade med sina nallar och nummerlappar, utbrister barnsjuksköterskan Kajsa Waldenvik.

Inne i undersökningsrummet hos läkaren fanns Jonathan Mattson, 4 år, med sin gosekanin som varit lite hängig en tid.
- Nu lyssnar vi först på hans hjärta med stetoskopet. Vill du försöka, frågade doktorn, och Jonathan Mattsson var inte sen att häkta på sig instrumentet och lyssna på kaninens hjärta.
Besöket slutade med att Kanin fick förband om foten och en ask plåster med hem i fall olyckan skulle vara framme igen.
- Kaninen ska vila i tre dagar och dricka mycket, löd doktorns order, innan nästa patient vinkades in.
Men även mer allvarligt syftande information, som den om sjukhusets nya överviktsenhet för barn och unga hade för dagen öppnat sina dörrar. I en utställning med 30-årsperspektiv kunde besökaren tydligt se hur läskdrickandet ökat, hur mycket större kakor och muffins blivit.
- Också förändringar i miljön spelar in för den ökade övervikten. Barn rör sig mindre, och en anledning kan vara det här, säger Lotta Fornwall, psykolog, och gör en gest mot tv-tablåerna för 30 år sedan, med bara två kanaler, jämfört med dagens stora kanalutbud.
- I höst står 35 barn och unga på listan över kommande nybesök hos oss. Vi jobbar mycket med familje- och nätverk, säger Tina Dahlgren på överviktsenheten för barn och unga.
I stora entréhallen myllrade det av människor som lockades av de olika stationerna med pågående verksamheter. Mest trängsel var det kring operationssängen med en docka färdig att opereras, omgiven av sladdar, slangar och apparater. På plats fanns sjukvårdspersonal för att svara på de många vetgiriga frågorna från barn och vuxna.

Strax intill fanns Akademiska lab, vars personal lät beökarna testa hurpass väl de tvättar sina händer. En av många nyfikna var Eva Tano, som uppmanades att tvätta händerna "precis som hon brukar göra därhemma. Därefter lät Barbro Engström sitt magiska, fluorescerande blå ljus svepa över hennes händer, ett blått ljus som obarmhärtigt avslöjar "fusktvättning".
- Är det vita smuts, frågade fascinerat Eva Tano, som fick svaret:
- Nej, det vita är rent. Här ser du till exempel under ringen, där har du inte kommit åt, sade Barbro Engström, som fått ett gott intryck av folks handhygien:
- Jag är glatt överraskad och imponerad.
- Och jag tycker att hela Öppet hus-arrangemanget är otroligt intressant och lärorikt, kvitterade Eva Rano, innan hon drog vidare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om