Partiet anser att den till stor del beror på att för många hoppar av gymnasiet. För att få fler att gå ut med fullständiga betyg måste mer resurser gå till grund- och förskolan.
Det är också där S vill göra de största satsningarna nästa år i sitt alternativa budgetförslag. Totalt 40 miljoner extra vill partiet ge barn- och ungdomsnämnden för att öka kvalitén inom grundskolan och skolbarnsomsorgen. 20 miljoner går till att utveckla kvalitén inom förskolan. Gymnasieskolan som alliansen satsar mer på får bara 15 miljoner extra.
Socialdemokraterna räknar med att budgeten har ett reformutrymme på cirka 140 miljoner kronor.
– Vi gör besparingar genom att ta bort vårdnadsbidraget, vissa omprioriteringar och investeringar. Skatten blir oförändrad, säger Merlene Burwick.
Ni utgår från alliansens budget och deras ekonomiska politik som skapat det reformutrymmet, bland annat genom konkurrensutsättning som ni kritiserar?
– Det handlar främst om att skatteunderlaget blivit bättre och det allmänna konjunkturläget. Men de tär klart att vi i grunden har en god ekonomi att bygga på. Det är åttonde året i rad som Uppsala har överskott. Vi grundlade det, säger Marlene Burwick.
Alla som går i nian, ettan och tvåan i gymnasiet ska erbjudas ett feriejobb för att få in en fot på arbetsmarknaden. Det kostar kommunen 15 miljoner i Socialdemokraternas budgetförlag.
Vård och omsorg får 22 miljoner extra för insatser till vuxna med funktionshinder och för att stärka arbete med kvinnofrid.
Precis som Miljöpartiet vill S att kommunen investerar i egen vindkraft. Totalt åtta verk under planperioden 2012-2015.