S kan tänka sig ta bort studieavgifterna

Först betydigt fler stipendier. Men fungerar inte det kan det bli aktuellt att ta bort studieavgifterna. Så skulle Socialdemokraterna göra om de satt vid makten i dag.

STOCKHOLM 2010-11-26 
Partisekreterare Ibrahim Baylan höll presskonferens efter fredagens VU-möte på socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm. Socialdemokraternas extra kongress kommer att hållas i Stockholm den 25-27 mars. Förutom val av partiledare och eventuellt andra personer på ledande poster kommer kongressen att ta upp ett antal politiska frågor. 
Foto Bertil Ericson / SCANPIX / Kod 10000

STOCKHOLM 2010-11-26 Partisekreterare Ibrahim Baylan höll presskonferens efter fredagens VU-möte på socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm. Socialdemokraternas extra kongress kommer att hållas i Stockholm den 25-27 mars. Förutom val av partiledare och eventuellt andra personer på ledande poster kommer kongressen att ta upp ett antal politiska frågor. Foto Bertil Ericson / SCANPIX / Kod 10000

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Uppsala2012-06-14 16:00

Sverige har tappat nästan 80 procent av studenterna från länder utanför EU och EES sedan avgifter på utbildning infördes. Om det har UNT berättat de senaste dagarna. Men många anser att Sverige behöver de utländska studenterna man förlorat, för att svenska företag ska klara den framtida kompetensförsörjningen, och för att höja kvaliteten på utbildning och forskning.
Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för socialdemokraterna, tycker att studenterna från de här länderna blivit för få med avgifter. Men han vill inte göra svensk högre utbildning gratis för alla igen.
– Till viss del rekryterades de här studenterna förut för att fylla upp platser som annars varit tomma, och så ska det inte vara. Så vi har egentligen inte något emot reformen som sådan. Men nu har det visat sig att det inte alls fungerar med det stipendiesystem som inrättats. Vi vill ha ett betydligt större stipendieprogram, säger Ibrahim Baylan.
Men, tillägger han, ingen ko är helig.
– Visar det sig att studenterna inte kommer tillbaka då heller får vi fundera vidare och kanske ta bort avgifterna, säger han.

Hans parti är dock delat i den här frågan. SSU och studentförbundet vill omgående ha bort avgiften, och jobbar hårt för att övertyga sina partikolleger om värdet av detta.
– De här studenterna har ett stort värde för oss och för kvaliteten på vårt utbildningsväsende. Men nu har man tagit bort en av de få konkurrensfördelar Sverige hade. Vi driver fortfarande frågan om gratis utbildning til alla framemot kongressen nästa år, och frågan är inte avgjord, säger Gabriel Wikström, ordförande i SSU.
Från majoritetens håll hörs ingen besvikelse över effekterna av avgiften. Forsknings- och utbildningsminister Jan Björklunds, (FP), närmaste man Peter Honeth, statssekreterare, tycker inte att stipendierna är för få.
– Jag tycker att det är en hyfsad volym. Totalt handlar det om 100 miljoner kronor till stipendier som går via Svenska institutet eller via lärosätena själva. Den tidigare kostnaden för den här gruppen var 500 miljoner kronor, säger han.

Men tycker ni att just den här gruppen studenter behövs vid svenska utbildningar?
– Det får var och ett lärosäte avgöra själva.
Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, efterlyste i UNT i måndags politiska krafttag och menar att Högskolesverige blivit lämnade i sticket med en rad praktiska problem efter avgiftsreformen.
Vad säger du om det?
– Vi tycker att det är bra att lärosätena har ett eget utrymme för att lägga upp sina egna strategier, och inte pressas in i en gemensam politisk fastlagd modell, säger Peter Honeth.
När det gäller kritiken mot svårigheten att få arbete efter studierna, kan förändringar dock vara på gång.
– Här tittar vi nu på ett antal utredningsförslag, som jag inte vill gå närmare in på, säger Peter Honeth.

BAKGRUND

I måndagstidningen berättade UNT att antalet studenter från länder utanför EU och EES sjunkit med 80 procent sedan studieavgifter infördes i Sverige.
Vid Uppsala universitet ligger avgifterna mellan 80 000 och 180 000 kronor per läsår, beroende på utbildning. För att antalet studenter ska öka igen krävs politiska krafttag, menar universitets rektor Eva Åkesson, som bland annat efterlyser fler stipendier som täcker studieavgiften.
Antalet antagna efter sista ansökningstillfället före avgiften infördes, var totalt över 7 000 i Sverige. I dag ger myndigheten Svenska institutet på regeringens uppdrag drygt 200 stipendier per år för den här gruppen.
I tisdags berättad UNT om problemen för studenter att få arbete, både deltidsarbete för försörjning under studietiden, vilket många studenter själva menar behövs i ett dyrt and som Sverige, och arbete efter studierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om