Så används Märsta vissällskaps pengar

Anders Wallentin startade Märsta visfestival år 1999. Året därpå grundade han Märsta vissällskap med ­vännerna Torbjörn Sjöberg och Magnus Gustafsson. Gruppens syfte är att upprätthålla svensk vistradition och att arrangera en visfestival i Märsta varje år.

Uppsala2014-02-18 17:04

Vislivet. Nu efter tolv år har föreningen fem aktiva medlemmar, tio frivilliga som hjälper till under själva visfestivalen samt ett 30-tal stödmedlemmar som betalar 150 kronor till föreningen varje år.
Förr var det över 100 medlemmar. Det var fler medlemmar då Märsta vissällskap arrangerade viskvällar på torsdagar på puben Corner och i Ekillaskolans aula. Men viskvällarna slutade år 2007 på grund av tidsbrist.
– Men vi hoppas få i hop det igen, nu när våra barn blivit större, säger Anders Wallentin.

Hur används medlemsavgifterna?
– Vi använder dem till visfestivalen, säger Anders Wallentin.
Dessutom har bostadsföreningen Oden 2 ställt upp med ström, festlokal och även en viss summa för visfestivalen. Några företag har ställt upp med mat och godis.

Får ni betalt för er tjänst som arrangörer?
– Nej, vi jobbar helt ideellt. Pengarna används till bland annat övriga kostnader, men framför allt till artisterna.
Artistarvodet är en blygsam summa, så det inte är anledningen till att artisterna kommer till Märsta, enligt Anders Wallentin.
– Märsta visfestival har fått ett bra rykte bland artisterna. Publiken är bra och vi tar hand om artisterna väl. Och så ”drabbas de” av Märsta visfestival. För det blir en så fantastisk atmosfär, säger Anders Wallentin.
Märsta vissällskap får också ett föreningsbidrag 4 000 kronor från Sigtuna kommun som används i föreningsarbetet.

Finns det något mer ­Märsta vissällskap skulle vilja göra?
– Det vore himla kul att kunna ge ett stipendium till en bra lokal artist varje år. Men då behöver vi mer pengar, säger Anders Wallentin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om