Så blir 2017 ännu bättre

Sprack nyårslöftet efter en vecka eller struntade du i det helt och hållet? Var inte ledsen för det! För det är inte löften som att fimpa eller gå ner 10 kilo i vikt som lönar sig i längden.

Uppsala2017-01-21 05:05

– Förändring är enkelt om du bara tänker på vad du ska sluta med. Men det är svårare om du inte vet vad som ska komma efter det, säger livsstilscoachen och föreläsaren Kjell Enhagen.

Han kommer till UKK i Uppsala 27 februari för att prata om hur man får ihop livspusslet och fixar sina mål.

Och då blir man ju redan nu nyfiken på vad han har för lösning.

Kjell Enhagen förespråkar att man ska tar sig en funderare på hur man har det just nu - och hur man vill ha det i framtiden.

– När du ger ett löfte för framtiden behöver du ha klart för dig vad för sorts förändring du vill åstadkomma, säger Kjell Enhagen på en telefonlinje från Göteborg.

I andra änden av luren hör jag hur han tar en klunk kaffe och hur han hummar igenkännande när jag säger att det är svårt att gå från ord till handling. Det är ingen konst att lova en massa saker för sig själv. Att skrida till verket är däremot något som borde belönas med "Nobelpriset för den som knäckte koden för hur man skippar lustbetonade laster."

– Jo, så är det för de flesta. Det har att göra med att du behöver omprogrammeras, säger Kjell Enhagen.

Omprogrammeras?

– Ja, för att hjärnan behöver skapa nya tankebanor. Annars kör du på samma motorväg som du kört tusen gånger.

Det nya beteendet behöver med andra ord nötas in. Det är först när du fått igång autopiloten i ditt nya beteende som du kan skörda frukterna. För att nå dit krävs tålamod.

– Och då blir det lättare att upptäcka när du håller fast vid ditt gamla beteende, säger Kjell Enhagen.

Men stopp där. Innan beteendet automatiserats behöver du ha klart för dig vad du ska göra i stället.

Kjell Enhagen tar sin gamla mor som exempel.

– Hon oroar sig för allt, flera timmar om dagen. Men när jag säger att det är bortkastad tid svarar hon: "Jag vet inte vad jag skulle göra i stället. Och det är just det som är själva kärnan. Du måste veta vad du ska göra med den tid du skapat och hur du hanterar ditt nya handlingsutrymme.

Mitt mål för 2017 är till exempel att få en starkare kropp. Men hur ska jag göra för att bli en Anna 2.0?

Jo, först ska jag svara på frågan: Varför vill jag ha en förändring? Svaret för min del är givet: Det är för att slippa ryggvärk. Med starkare muskler slipper jag förhoppningsvis molande värk och strålande smärta.

Nästa steg är att göra målet så personligt och detaljerat det bara går. Det räcker inte med att bestämma sig för att börja träna på gym.

– Det är för abstrakt och flummigt. Det gäller att bryta ner målet i små steg så att det passar just dig, säger Kjell Enhagen.

Jag ska bestämma mig för när jag ska träna och vad jag ska träna. När jag väl satt igång hjälper det att måla upp en bild av hur skönt det känns varje gång efter ett träningspass. Jag känner mig piggare, gladare, starkare.

Att visualisera den känslan hjälper mig när mitt gamla jag försöker ta över.

Nu när jag bestämt mig för en nystart borde resultatet inte låta vänta på sig - eller?

Men tyvärr funkar det inte så. Ett sätt att lyckas är att fokusera på det du kan påverka och träna dig på att ta ansvar för det du vill lyckas med, menar Daniel Sundqvist, vd och personlig tränare på PT-studion Keep training i Uppsala.

– Du behöver vara realistisk och ha ett tydligt syfte. Vad för känsla vill jag uppnå? Ofta är själva resultatet den känsla man är ute efter, oavsett om det handlar om att må bättre på jobbet, få en bättre relation eller ha en bra hälsa.

Att stirra sig blind på att 10 kilo ska bort på 5 veckor eller att få magrutor som tål att visas upp till Beach 2017 är att lura sig själv. Då är det lätt att hamna i en återvändsgränd. Och rätt vad det är kommer en förkylning emellan eller hög arbetsbelastning på jobbet som gör att vi faller tillbaka i gamla vanor. Då handlar det om att kunna ladda om och ta nya tag.

– Hälsa är både träning, kost, återhämtning och mental stimulans. Har du mycket att göra måste du fortfarande äta. Då kan du fokusera på att äta rätt, så har du vunnit mycket, säger Daniel Sundqvist.

Den absolut vanligaste anledningen till att inte koma till skott är att inte ge sig själv tid att sitta ner och skapa en hållbar strategi. Den som vill förändra något behöver göra det strukturerat. Vad krävs? Vad är realistiskt?"

– Jag är lite allergisk mot att det ska gå fort med allt. Människan behöver tid för reflektion. Därför är det bra att avsätta tid för att ringa in det som är viktigt att uppnå. Tiden kommer alltid att gå, det gäller att skapa en strategi som är hållbar, säger Daniel Sundqvist.

Ju tydligare syfte och målbild du har, desto lättare och mer realistiskt blir det att komma mot målet. Att sätta upp delmål på vägen och ha realistiska målbilder är ett sätt att lyckas. När du mår bättre och blir piggare skapas ett nytt behov, menar Daniel Sundqvist.

Drömmen för 2017 kan också vara en bättre relation till din partner, till dina barn eller dina vänner. Bästa tipset för att nå det målet är att ha ett jag-perspektiv, tycker Kerstin Brittsjö, familjebehandlare vid Gamla Uppsala familjeenhet.

– Det handlar om att vara medveten om att man inte kan förändra någon annan än sig själv och att trots den vetskapen ändå ha modet att jobba för förändring.

Varför kan förändringar i relationsmönster vara svåra att genomföra?

– Det går bra i början då ambitions- och motivationskurvan ligger på topp. Men när kurvan dalar kanske man börjar fokusera på erfarenheter då man misslyckats tidigare vilket gör att det är lätt att ge upp innan man ser framsteg, säger Kerstin Brittsjö.

Knepet för att nå en bättre relation är att ha rimliga och tydliga mål och delmål. Till familjeenheten söker sig till exempel många föräldrar som vill få till en förändring i föräldrarelationen utifrån att det ska bli bra för barnen. Då är det barnets mående som blir en motivation till förändring.

– Det är viktigt att dela med sig till någon som kan vara med och uppmuntra på vägen, så att man får bekräftelse och positiv feedback när man gör framsteg. Att ta hjälp av någon professionell som kan vägleda och som man kan bolla med kan vara till hjälp för att hålla motivationen uppe, säger Kerstin Brittsjö.

Så förverkligar du dina mål för 2017

Ha tålamod. Förändringsarbete kräver vilja, disciplin och nyfikenhet.

Tagga ner. Ta inte i för mycket, låt förändringarna bli en del av vardagen.

Realistiska mål. Sätt upp delmål på vägen och ha realistiska drömmar.

Rannsaka dig själv. Skriv ner alla för- och nackdelar. Först då kan du fatta ett beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om