Mellan lördag 24 mars och söndag 25 mars går vi från vinter- till sommartid, vilket innebär att vi förlorar en timme. Vintertiden upphör klockan 02.00 och klockan ska då ställas fram en timme.
För att komma ihåg hur man gör kan du följa samma procedur som för utemöblerna: du flyttar fram dem när det är vår (flyttar klockan framåt en timme) och tar tillbaka dem (ställer tillbaka klockan) i förrådet när det blir höst.
En som tjuvstartar sommartiden är Oscar Hahne, domkyrkoklockare i Uppsala domkyrka. På kvällen lördag den 24 mars går han upp i Domkyrkans två torn för att flytta fram de mekaniska urverken en timme.
– Vi har ett urverk i södra tornet och ett mindre i norra tornet som ska ställas om, berättar han.
Till skillnad från många andra kyrkor i landet, där man infört digitaliserade urverk, har Uppsala domkyrka valt att behålla de mekaniska tornuren, för att, som Oscar Hahne beskriver det ”det är roligt och lite charmigt”.
De analoga tornuren är från 1889 och tillverkades av Linderoths urfabrik i Stockholm. Företaget existerade mellan 1844 och 1963 och hade en tornursverkstad på Drottninggatan 28 i Stockholm.
Urverken är placerade i varsitt litet rum högst upp i de bägge tornen, det norra och södra.
– Det tar sin lilla tid att ställa om tiden, jag kommer larma av och klättra runt i tornet och lite annat pyssel, säger Oscar Hahne, som utför samma procedur två gånger om året, sommar och vinter.
Han försäkrar att tornuren går som tåget, alltså håller tiden, tack vare den höga kvalitén på urverken.
– Själva pendeln påverkas av om det är varmt eller kallt, därför har vi sett till att tornrummet håller en jämn temperatur året runt, säger Oscar Hahne och berättar att det förr fanns en särskilt tjänst som klockuppdragare som fick dra upp loden till urverken för hand.
Men sedan några årtionden är uppdragningen helt automatiserad, tack vare elmotorer som hissar upp loden.