Men det är vad ni gör tillsammans, inte vad du som ägare har för känslomässig anknytning, som är viktigast för hunden, påpekar hon.
Vad bör man som hundägare tänka på för att bygga en bra relation?
– Om man är kunnig om vad hunden behöver - motionera, nosa, leka, så ger det möjligheten att skapa starkare anknytning. Sen kan det vara svårt att göra allt. Man kanske jobbar och har barn i skolan. Då måste man försöka kompensera för hundens inaktivitet och ensamhet.
Så man ska aktivera hunden?
– Ja, försök leka mycket med hunden och ha kul. Hundar märker om du har kul eller inte, om du bara låtsas-drar i dragkampen. Försök att dela tid och aktivitet med hunden. Både mentalt och fysiskt.
I ett av sina forskningsprojekt undersöker Therese Rehn hur hundar hanterar yttre stress. Hon arrangerar en situation där en person klär ut sig till ett ”spöke” i täckande lakan och långsamt går mot hund och ägare.
– Sen tittar vi på hur hunden förhåller sig till sin ägare. Tittar den på ägaren? Springer den iväg?
Förväntningen är att ägare med olika relationsstilar har hundar som reagerar olika. En känslofokuserad person kanske får en hund som söker mer kontakt och stöd hos ägaren när spöket närmar sig medan en ägare som prioriterar självständighet kan ha en hund som mest fokuserar på spöket och själv vill lösa problemet. Med hjälp av försöken och teorier från barnpsykologin hoppas Therese Rehn kunna skapa mer finkalibrerade beteendekategoriseringar för att beskriva individskillnader mellan hundar, något som saknats i tidigare forskning.
Hur bör man agera om man stöter på en stressande situation med sin hund?
– Var observant så att du kan stötta din hund om saker sker i omgivningen. Om ni exempelvis möter en annan hund eller träffar en person som rör sig annorlunda. Var lugn och säker själv så blir hunden lugn. Det är inte alltid så lätt. Men om något händer bör man inte själv kasta sig över hunden och förstärka den obehagliga situationen. Låt hunden själv försöka reda ut det och växa som individ.