"Så få handläggare som möjligt ska vara inblandade"

- Socialtjänstens utgångspunkt är att så få handläggare som möjligt ska vara inblandade i ett ärende. Det säger Lena Hedström, biträdande enhetschef vid placeringsenhet Öster, en av Uppsala kommuns två placeringsenheter.

Uppsala2009-08-10 07:10
Samtidigt medger hon att det ibland kan behövas många olika behandlingsinsatser, vilket leder till fler inblandade.
- Men det låter förskräckligt med så många handläggare. Så ska organisationen inte fungera. Den vanliga gången är att barn och ungdomar först utreds, varefter socialsekreterarna ger förslag till placering. Sedan går ärendet över från utredningsenheten till vår placeringsenhet, och då blir det förstås ett byte av handläggare, säger Lena Hedström.
- Ibland kan det dessutom bli aktuellt med stödinsatser från till exempel barnpsyk eller narkotikaenheten, och då ökar antalet inblandade.

Det har under senare år blivit svårare att rekrytera nya familjehem. Ingalill Lindholm är familjehemssekreterare på Uppsala kommun, och hennes främsta arbetsuppgift är att rekrytera nya familjehem. Men det går ganska trögt, och intresset är inte särskilt stort.
- Vi har gjort mer än någonsin tidigare för att synas utåt, haft olika kampanjer, deltagit i evenemag och annonserat. Men vi har tyvärr inte kunnat se någon ökning i form av intresseanmälningar från blivande fosterfamiljer, säger Ingalill Lindholm.
Hon tror själv att det beror på att folk i 35-40-årsåldern ofta är mitt uppe i livet och har egna barn att tänka på.
- De äldre, stadgade familjehemen är klippor, men det är viktigt att vi fyller på med yngse, Trenden att ha tid, ork och vilja att bli familjehem har dalat, och vi försöker analysera varför, säger Ingalill Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om