– Linné var en cool snubbe, som inte brydde sig om vad kyrkan sade utan trodde på vetenskapen. Och så har vi samma intressen, säger Micke Johansson med fångsthåven i högsta hugg.
Han och Jens Johansen deltar i Bioblitz Linné, en 24-timmars artjakt i Årike Fyris som är en del av firandet av den Linnédagen, men också ett sätt att uppmärksamma biologiska mångfaldens dag.
Mest har de två hittills hittat nyckelpigor, men Jens Johansen har något annat på sin tumme.
– En bärfis, frågan är vilken art det är, säger han.
Vi befinner oss vid Ångbryggan på Ultuna området och i ett tält finns böcker att slå i och mikroskop och luppar att analysera med. Tanken är att allmänheten ska delta i jakten och några som gör det med full kraft är bröderna Knut och Sixten Görnebrand. De har hittat en dubbelfoting, och försöker med luppens hjälp titta på den lilla varelsens rumpa för att avgöra vad för slags mångfoting det kan vara. Men snart så springer de ut på fältet och letar fler djur istället.
En annan flitig artjägare är Milena Brandt.
– Jag har fångat 21 fjärilar! 20 rapsfjärilar och så en sort till, ropar hon stolt.
Förra året rapporterades över 500 arter in. När UNT kommer på besök har det gått någon timme och cirka 50-arter finns på listan . Imorgon vid lunch står det klart om förra årets resultat slogs. Men ett av dygnets mål har redan nåtts:
– Vi har redan sett kungsfiskare, med sin fantastiska blåa rygg, säger Emil V Nilsson på Biotopia, arrangör tillsammans med ArtDatabanken på SLU, Fältbiologerna, Upplands Botaniska Förening och Upplands fågelskådare.
Artjakten är bara en del i det årliga firandet av Carl von Linné under lördagen i Uppsala. Den 23 maj skulle Uppsalas mest kände vetenskapsman fyllt 311 år. I city har Svartbäcksgatan norr om gågatan stängts av i stället är det folkfest och marknad på gatan och på Järnbron är det uppvisning i historisk dans med levande 1700-talsmusik på tidstypiska instrument. Inne i Linnéträdgården var det redan vid lunch gott om folk, en del för dagen högtidsklädda i 1700-talskläder. Lilian Eliasson och Kristoffer Elofsson köper te på marknaden i skuggan inne trädgården.
– Det är jättefint här, och så mycket folk. Uppsala är så vackert, säger Lilian Eliasson, som läst på SLU och nu gör sina sista Uppsalaveckor innan hon flyttar hem till Småland.
Teet säljs av Mats Thorburn från Fjärdhundra som har företaget Pekoe. Han är en av dem som har tidstypiska kläder.
– Kläderna blir ett samtalsämne för folk, och så vill turisterna ta kort. Det är kul, säger han, som berättar att Linné själv försökte odla te i Uppsala.
– Men han förstod inte att te inte gillar tjäle.
Linnéfesten fortsätter en bra bit in på eftermiddagen i området runt Linnéträdgården.