SÄ firas det nya Äret

Med skaldjursfat, champagne, festblÄsor, och kinesisk buffé - sÄ firar Uppsalaborna in det nya Äret. Och det Àr mycket som ska hinnas förberedas samma dag.

Björn och Birgitta Eriksson firar in det nya Äret med hummer.

Björn och Birgitta Eriksson firar in det nya Äret med hummer.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2009-12-31 11:24
Vid tiotiden pÄ morgonen Àr det fortfarande tomt pÄ Uppsalas gator, men nÀr man nÀrmar sig Saluhallen, och fiskbutiken Feskarn, förstÄr man var alla mÀnniskor har tagit vÀgen. Med en nummerlapp i handen och blicken riktad mot den dignande fiskdisken stÄr ett femtiotal personer och vÀntar pÄ sin tur. Bakom disken vÀgs det rÀkor och humrar om vartannat.
- Än sĂ„ lĂ€nge finns det kvar av allt, men det kommer inte att rĂ€cka hela dagen, sĂ€ger mannen i kassan, och skyndar vidare.
Birgitta och Björn Eriksson frÄn Sunnersta har precis köpt sig en stor skaldjursbricka.
- De varnade oss innan att det kommer att vara mycket folk, men de sa att alla som har förbestÀllt skulle fÄ sitt, sÀger Björn Eriksson.

Det Àr första gÄngen de har bestÀllt fÀrdig mat till nyÄr.
- Vi bestÀllda redan veckan före jul. Vi ska fira hemma hos dottern i Sunnersta sÄ det blir vÀl lite pajer, champagne och fyrverkerier. VÄr dotter kommer hem frÄn USA ocksÄ och har med sig pojkvÀnnen, sÀger Birgitta Eriksson.
- Vi ska trÀffa honom för första gÄngen, sÀger Björn Eriksson och ler.
Förutom mat Àr det annat som kan behöva inhandlas inför kvÀllen - klÀder till exempel. PÄ en bÀnk pÄ gÄgatan sitter Jonna Bernhardsson, 15, och Marika Wager, 16. De Äkte in till stan tidigt för att Jonna Bernhardsson skulle vara sÀker pÄ att hitta en festklÀnning till kvÀllen.
- Sen gick hon in i den första affÀren och hittade en klÀnning direkt, sÀger Marika Wager.
- Jag hade tittat pÄ den förut, men inte provat rÀtt storlek, sÀger Jonna Bernhardsson och visar upp den champagnefÀrgade klÀnningen.

Nu vÀntar en fika pÄ stan innan det Àr dags att Äka hem och förbereda kvÀllens middag.
- Jag tror det blir tacos, det Àr enkelt och gott! Vi ska vara bara tjejkompisarna hos mig först och Àta och sen gÄ pÄ fest hos en kompis. Sen blir det nog fyrverkerier ocksÄ, sÀger Marika Wager.
- Fast det fÄr killarna sköta, jag hÄller mig lÄngt borta frÄn det, sÀger Jonna Bernhardsson.
I andra Ànden av stan, pÄ Systembolaget, Àr det Àn sÄ lÀnge öde vid champagnehyllan. Bara nÄgra enstaka kunder besöker butiken. Jonas ErnÀs, frÄn Knivsta, Àr en av dem.

- Det Àr "sistaminutenshoppingen". Det Àr alltid nÄgot som fattas. Jag har köpt rödvin, champagne, konjak och hela köret.
Till kvÀllen kommer vÀnnerna pÄ middag och i Är bjuds det pÄ nÄgot helt annat Àn vad de Àr vana vid.
- Det blir kinesisk nyÄrsbuffé. Min fru har varit mycket i Kina, och vÄr son Àr frÄn Kina. Jag tror att vÀnnerna fÄr en chock nÀr de ser vad det blir för mat, sÀger Jonas ErnÀs.
Om det ges nÄgra nyÄrslöften under kvÀllen ÄterstÄr att se, men omöjligt Àr det inte:
- Det brukar vara sÄnt som kommer fram efter kaffe och konjak. Sen vet man inte vad som hÀnde dagen efter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om