Mitt på dagens stora bilparkering på norra sida Ångströmlaboratoriet ska det stå, den nya inglasade entrébyggnaden. Tillsammans med en ny husflygel i södra delen, som ska stöpas i samma form som dagens Ångström, beräknas byggkostnaden bli 1,2 miljarder kronor.
– Det här är nog den största satsningen som teknik- och naturområdet på universitetet gjort, säger professor Peter Lindblad, föreståndare för Campus Ångström och ordförande i universitetets projektgrupp för det som kallas Ångström etapp 4.
Än är planerna på ett idéstadium. Men idéerna har nu fått så mycket formell form att de presenteras i en utställning för personal och studenter. Det är arkitektbyrån Tema som efter att ha vunnit en arkitekttävling fått uppdraget att rita de nya byggnaderna. Tillsammans med fastighetsägaren Akademiska Hus och hyresgästen Uppsala universitet har man nu tagit fram den så kallade programhandling som visas upp.
– Men det kommer att ske många justeringar och förändringar av de här planerna. Vi kommer förstås också granska kostnaden, säger Peter Lindblad.
I dag används de gamla regementslokalerna på Polacksbacken ett stenkast från Ångström som lokaler för forskning och undervisning. Men de är inte ändamålsenliga och en modernisering är enligt Peter Lindblad i praktiken omöjlig. Samtidigt är det brist på undervisningslokaler, lunchfaciliteter och arbetsplatser i Ångström. Men med det iögonfallande bygget på norrsidan hoppas man också få bort en annan brist som finns i dag.
– Ångström har inte haft någon aptitlig entré. Tanken är att ha bilparkeringar under jord i stället, samt på södra sidan, säger Peter Lindblad.
En nyckel i projektet för Tema har varit att skapa en byggnad utan baksida.
– Man kommer att kunna möta det här huset från alla olika håll, därför ska den också vara likvärdig oavsett var man kommer ifrån, säger Marika Axén, arkitekt.
Entrébyggnaden kommer enligt den idé som nu gäller att ha en fasad i glas. Just fönsterglas är en stark forskningsprofil på Ångströmlaboratoriet.
– Det vore ju väldigt spännande att få jobba med smarta fönster. Men om det blir så vet vi inte ännu, säger Marika Axén.
Och det är många formella beslut som krävs, som en ny detaljplan inom kommunen, ett formellt byggbeslut inom universitetet och därefter ett bygglov. Just nu pekar tidtabellen mot att entrébyggnaden kan stå klar 2019 eller 2020, och den nya flygelbyggnaden ett par år före det.