Så kommenteras SAS-besluten

Det har länge talats om att Lufthansa är intresserat av att köpa SAS. Är det då så klokt att svenska staten går in med 1,3 miljarder kronor och att även norska och danska staten gör liknande räddningsaktioner? Ja, svarar flera i branschen.

Uppsala2009-02-03 20:38
De säger att Lufthansa just nu inte är intresserat av att köpa SAS och att en nyemission därför är enda utvägen.
Anders Lundblad på Transportstyrelsen (tidigare Luftfartsstyrelsen) tror att de pengar staten satsar i SAS nu kommer att stanna i Sverige.

Finns det inte risk att pengarna går direkt till Lufthansa om några månader eller i allra värsta fall försvinner i en framtida konkurs?
- Nej, jag är övertygad om att staten kommer att få tillbaka sina pengar på något sätt i slutändan, även om det skulle bli en försäljning. I dag är det nog ingen som kan säga vad som händer något företag framöver.
Anders Lidman, är en av få fristående flyganalytiker i Sverige. Han har i samband med de tidigare sparpaketen påpekat att SAS måste hitta en samarbetspartner.
- Nu mer än någonsin. SAS visar med ännu större eftertryck att det inte kan klara sig själv.

Enligt Anders Lidman finns det egentligen bara en tänkbar partner: Lufthansa.
Han tror även att SAS kommer att få fortsätta att spara.
- Men man väntar fortfarande på vad SAS offensivt ska hitta på för att tjäna mer pengar och bli ett livskraftigt bolag. SAS måste hitta en marknad där företaget kan överleva, säger Anders Lidman till TT.
Jan Lindqvist, informationschef på Luftfartsverket, vill gärna att bolaget ska vara starkt eftersom många flyglinjer från Sverige gör det lättare för Luftfartsverket att nå sina mål. I och med det nya sparpaketet kommer en femtedel av SAS flyglinjer att läggas ner.

Om flera destinationer från Sverige läggs ner så drabbar det indirekt svenskt näringsliv, universitet med flera.
- Vi strävar efter att se till att svenskarna får mycket goda kommunikationer. Hela 52 procent av Sveriges inkomster är beroende av kontakter med andra länder, säger Jan Lindqvist.
Och det är här Luftfartsverkets strategi för hur flyglinjerna ska bli fler kommer in.
- Det vi försöker göra är att utöka de kommersiella verksamheterna på Arlanda, locka hit fler butiker, restauranger och andra för att sänka kostnaderna för flygbolagen. För ju mer Luftfartsverket får in på lokalhyror desto mer kan vi sänka flygbolagens trafikavgifter.
Samtidigt håller Jan Lindkvist med om att SAS är i ett mycket besvärligt läge och att de var tvungna att göra något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om