Så lurar du cykeltjuven

Var och varannan Uppsalabo har blivit av med en cykel. Nyinflyttade studenten Nils hann bara ha sin cykel tio dagar innan den var putsväck.- Folk hade varnat mig. Men jag trodde inte att det var så illa, säger han.

Över 80 procent av alla cykelstölder sker på Östra sidan av Fyrisån. Allra störst är stöldrisken runt Centralstationen och Stora Torget. År 2007 anmäldes 2 374 cykelstölder i Uppsala kommun, cirka 910 av cyklarna stals i citykärnan.GRAFIK: Karl Åstrand

Över 80 procent av alla cykelstölder sker på Östra sidan av Fyrisån. Allra störst är stöldrisken runt Centralstationen och Stora Torget. År 2007 anmäldes 2 374 cykelstölder i Uppsala kommun, cirka 910 av cyklarna stals i citykärnan.GRAFIK: Karl Åstrand

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2008-04-11 00:01
20-årige psykologistudenten Nils Gasslander låste fast sin svarta Kronan-cykel med ett vajerlås utanför lägenheten i Kåbo på kvällen. Morgonen efter var den försvunnen.
- Jag blev förvånad och ledsen. Jag har haft cykeln länge, säger han.
Studiekompisarna var desto mindre förvånade.
- Som jag förstått det får man räkna med en snodd cykel i halvåret. Nu säger alla att jag ska köpa en skruttig cykel eftersom den ändå lär bli stulen, säger Nils Gasslander.
Mellan januari och mars anmäldes 140 cykelstölder i centrala Uppsala till polisen. Och det är egentligen först nu som cykeltjuvarnas högsäsong startar.

Men var ska man då parkera för att slippa bli av med cykeln?
- Västra sidan av ån är betydligt säkrare än den östra. Bara 24 av de 140 cyklarna stals där, säger Per-Arne Gelin som arbetar med cykelstölder vid Uppsalapolisen.
Högriskområde nummer ett år Centralstationen och kvarteren däromkring. Andra riskområden är cykelparkeringen vid Stadsbiblioteket och på Stora Torget.

Uppsalapolisen satsar just nu extra krut på att lösa cykelbrotten. De kontrollerar bland annat att cykelhandlarna inte säljer stulna cyklar. Sedan 2005 har ingen sådan handel upptäckts. Hesam Rashed på Abbas cykelcenter tycker kontrollerna är bra, men för även en egen tjuvjakt. I ett kollegieblock skriver han upp signalement på cyklar åt bestulna kunder och håller ögonen extra öppna när en försäljare dyker upp.
- Det är en slags extra service. Fast än så länge har jag inte stött på någon av stulen cykel, säger Hesam Rashed.
Så vad händer då med de stulna cyklarna?
En stor del säljs förstås till mer eller mindre godtrogna kunder. Andra hamnar på Uppsalapolisens cykelförråd. Här står hundratals upphittade och beslagtagna cyklar. När en cykel kommer in försöker polisen spåra ägaren. Om personnumret graverats in på ramen finns goda möjligheter, liksom om anmälaren har koll på ramnumret. Om ägaren inte går att hitta, kontaktas upphittaren som kan få cykeln mot en förvaringsavgift på 240 kronor. Även om ägaren återfinns går upphittaren inte lottlös, utan garanteras en hittelön på minst 50 kronor. Finns varken en ägare eller upphittare återstår två öden för cykeln: soptippen eller Bålsta auktionshall.
TIPS
Så skyddar du din cykel

Använd ögonmärkt lås - annars har du inte rätt till ersättning om cykeln blir stulen.
Skaffa en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring om cykeln är värdefull.
Skriv upp ramnumret och gravera in ditt personnummer på ramen.
Registrera cykeln hos ett företag som spårar stulna cyklar, polisen rekommenderar Smart Safety.
Ställ in cykeln om natten om du har möjlighet. Parkera i annat fall cykeln så öppet som möjligt på en plats där mycket folk rör sig.
Lås fast ramen på cykeln i stället för framhjulet. Då måste tjuven bära bort cykeln.
Ta hellre bussen in till stan om du tänkt lämna cykeln i centrum över natten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om