Så luras äldre av telesäljare

Klagomålen ökar mot företag som vill få konsumenter att gå över till ny teknik för att behålla sin fasta telefoni.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2017-02-24 12:04

Det är Telekområdgivarna som slår larm om att samvetslösa säljare ringer upp konsumenter och felaktigt påstår att kopparnätet ska läggas ned på orten och att det är bråttom att gå över till ny teknik.

– Det är i stort sett enbart äldre personer över 75 år som hör av sig till oss i sådana ärenden, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna, en icke vinstdrivande organisation som bland annat ger opartisk rådgivning till konsumenter i telekomfrågor.

Enligt henne har samtalen och klagomålen ökat på senare tid. Ofta handlar det om att konsumenter på falska grunder övertygas om att ingå avtal om mobil hemtelefoni eller ip-telefoni med långa bindningstider. Många berättar att de inte förstått att det handlar om en ny teknik, att de efter teknikskiftet fått problem med sina trygghetslarm och att de nekats att häva avtalen. Det finns till och med fall där äldre blivit uppringda av flera säljare och upptäckt att de sitter fast i flera avtal samtidigt.

– Vi vill inte peka ut några enskilda företag, men det handlar oftast om mindre aktörer, säger Camilla Brogren.

Hon tipsar om att korrekt information om tidsplanen för nedsläckningen av kopparnätet finns på Telias och Post- och Telestyrelsens hemsidor. Dessutom går det att ringa till Telekomguiden på 010-130 79 00.

Bra att tänka på

Fatta inga förhastade beslut. Om du blir uppringd av en säljare som säger att det fasta telefonnätet ska läggas ner så bör du inte ingå avtal omedelbart utifrån denna information. Be säljaren återkomma i stället. Då hinner du kontrollera om det stämmer innan du går in i ett nytt avtal. En säljare som inte vill ge dig betänketid har antagligen inget bra att sälja.

Tänk på att du alltid har ångerrätt när du ingår avtal via telefon. Normalt är den tid du har att ångra dig 14 dagar, men om du inte fått korrekt information om ångerrätten så förlängs den upp till ett år.

Jämför olika operatörer, det kan finnas flera som erbjuder bra lösningar för dig. Jämför till exempel bindningstiden hos olika operatörer. Den kan variera mycket, den får dock aldrig vara längre än 24 månader för en privatperson. Det finns alltså ingen rimlig anledning att ingå ett avtal med bindningstid om du inte får någonting för det som motprestation, till exempel någon produkt eller ett lägre pris, som medför att du tycker det är värt att binda dig till ett längre avtal.

Källa: Telekområdgivarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om