Så många anmäldes för nedskräpning

Det var fem år sedan nedskräpning belades med böter. Men förra året bötfälldes endast 151 personer i hela landet. Och i Uppsala anmäldes endast 15 fall av nedskräpning – under hela året.

Foto: Annika af Klercker/arkiv

Uppsala2016-04-21 17:49

Det var den 10 juli 2011 som lagen i miljöbalken skärptes vid nedskräpning på offentlig plats. Den som lämnar en snabbmatsförpackning, läskburk eller engångsgrill efter sig riskerar sedan dess 800 kronor i böter. Att exempelvis dumpa bilbatterier, kylskåp och förpackningar med tändvätska eller annat miljöfarligt avfall är ett brott mot miljöbalken och kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

– Det är ett av alla verktyg vi har när vi är på gator och torg. Men det är väldigt svårt att ta dessa personer på bar gärning, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Och det syns i statistiken. Samma år som lagen skärptes skrevs 261 böter ut för nedskräpning i hela Sverige. I hela polisregionen mitt, där Uppsala län ingår, skrevs det bara ut 33 böter. Antal böter i Sverige har varierat under åren med en topp på 289 år 2012, förra året noterades den lägsta siffran någonsin då endast 151 böter skrevs ut. I polisregion mitt skrevs totalt 58 böter förra året och i Uppsala kommun upprättades endast 15 anmälningar om nedskräpning.

UNT har tidigare skrivit om att cigarettfimpen är det vanligaste skräpet på Uppsalas gator och torg. Men att slänga fimpar, godispapper, tuggummi och biljetter är fritt fram enligt föreskrifter från riksåklagaren – trots att det alltså utgör nästan hälften av allt skräp i svenska stadsmiljöer.

I Uppsala finns dock exempel på när personer dömts för nedskräpning. Senast i december skrev UNT om en man i 20-årsåldern som dömdes till 200 kronor i böter för att ha slängt bitar av det folie som hans falafel var inlindad i. Åklagaren var dock inte nöjd med domen utan överklagade till Svea hovrätt och krävde att mannen skulle dömas till penningböter på 800 kronor, vilket enligt åklagaren är praxis vid nedskräpningsföreteelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om